Tempatan

Larangan Propaganda LGBT Harus Digubal Segera

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KUALA LUMPUR, 29 November 2022 – “Undang2 berkaitan larangan propaganda lgbt ni harus digubal segera.”

WhatsApp-Image-2022-11-29-at-7.27.32-AM.jpeg?resize=458%2C61&is-pending-load=1#038;ssl=1

Demikian komen seorang pengguna laman sosial Facebook di bawah satu hantaran Profesor Dr Rafidah Hanim beberapa hari lalu.

Pensyarah Perubatan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), dalam hantarannya berharap Kerajaan baru Malaysia di bawah pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat mengorak langkah menangani isu propaganda LGBT, sekurang-kurangnya di peringkat kanak-kanak.

Menurut beliau, undang-undang yang mengawal promosi propaganda ini haruslah diperkukuhkan dengan segera.

Tidak berhenti di situ, Profesor Rafidah turut memberi contoh di mana, kita lihat bagaimana Qatar diserang dari segala sudut dan mereka bangkit menegaskan nilai-nilai LGBT Barat, bukan nilai universal yang diterima oleh dunia Islam.

“Sama seperti Rusia yang mengatakan 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮 𝗺𝗲𝗺𝗽𝗲𝗿𝘁𝗮𝗵𝗮𝗻𝗸𝗮𝗻 𝗺𝗼𝗿𝗮𝗹 𝗱𝗮𝗹𝗮𝗺 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗵𝗮𝗱𝗮𝗽𝗶 𝗮𝗽𝗮 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮 𝗽𝗲𝗿𝘁𝗶𝗸𝗮𝗶𝗸𝗮𝗻 𝘀𝗲𝗯𝗮𝗴𝗮𝗶 𝗻𝗶𝗹𝗮𝗶 ‘𝗯𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗥𝘂𝘀𝗶𝗮’ 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗱𝗶𝗽𝗿𝗼𝗺𝗼𝘀𝗶𝗸𝗮𝗻 𝗼𝗹𝗲𝗵 𝗕𝗮𝗿𝗮𝘁,” katanya.

Sebelum ini, Rusia telah meluluskan undang-undang yang memperluaskan larangan sedia ada untuk mempromosikan ‘propaganda lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT)’ kepada kanak-kanak dengan mengharamkannya di semua peringkat umur.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: