Tempatan

ETHYLENE OXIDE: APA JAMINAN PENGGUNAANNYA SELAMAT? – PPIM

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) memandang serius dan ingin membuat bantahan awal terhadap penggunaan swab test COVID-19 yang mengandungi Ethylene Oxide, sejenis gas beracun yang telah dibuktikan boleh menyebabkan penyakit kanser seperti leukimia dan limfoma.

Banyak kajian telah dilakukan dan terbukti bahawa bahan ini adalah satu bahan yang sering mengancam nyawa dan amat membahayakan para pekerja dalam industri kimia. Bahan ini digunakan sebagai pensteril untuk swab test COVID-19. Menurut beberapa kajian, Ethylene Oxide adalah satu bahan yang paling mudah menyebabkan kanser dan mampu merosakkan DNA.

Oleh yang demikian, PPIM mendesak agar Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendedahkan tatacara atau protokol penggunaan bahan ini dalam swab test dan memberi jaminan ianya selamat untuk pengguna. Walaupun demikian, para pengguna juga terdedah kepada bahan ini jika prosedur ini dilakukan dengan kecuaian dan ketidakmahiran kakitangan perubatan.

Sekiranya KKM gagal untuk berbuat demikian, maka kami menganggap KKM sedang menyembunyikan fakta penting dalam kaedah ujian COVID-19 ini dan berharap KKM mencari kaedah lain yang lebih selamat serta lebih berkesan untuk rakyat Malaysia.

Sebarang pertanyaan, hubungi Hotline Unit Media PPIM di talian +60136116666 (Adi). Terima Kasih.

Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan Samudera.my

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: