Tempatan

KKM Sahkan Terima 25,746 Laporan Kesan Mudarat Vaksin

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

PUTRAJAYA, 17 Mac 2022 – KKM sahkan sejumlah 25,746 laporan berkenaan kesan mudarat COVID-19 telah diterima oleh Sistem Pelaporan AEFI NPRA.

Dr. Roshayati Mohamad Sani, Pengarah Bahagian Regulatori Farmasi Negara di Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berkata laporan itu termasuk 1,411 penerima dos penggalak dan 182 lagi melibatkan penerima vaksin kanak-kanak yang berusia 5 hingga 11 tahun.

Menurut hasil penilaian daripada laporan yang diterima, sebanyak 23,957 atau 93 peratus daripada laporan kesan vaksin itu melibatkan kes-kes yang tidak serius.

Ujar beliau, kesan advers yang paling kerap dilaporkan oleh penerima vaksin antaranya ialah demam, sakit pada tempat suntikan, sakit kepala, sakit otot dan keletihan tetapi kesan itu akan pulih dalam masa satu hingga dua hari.

Berdasarkan klasifikasi Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), daripada jumlah keseluruhan laporan AEFI itu, sebanyak 1,789 laporan dikategorikan sebagai kesan AEFI serius di mana ia menyebabkan kemasukan ke wad atau pemanjangan tempoh di wad, membahayakan nyawa, menyebabkan kehilangan upaya yang signifikan atau memerlukan intervensi untuk mencegah kerosakan kekal tubuh, menyebabkan kecacatan semasa lahir atau disyaki menyebabkan kematian.

Namun, hasil daripada penilaian dan siasatan atas 451 laporan setakat ini, tiada sebarang kes kematian yang melibatkan suntikan vaksin diterima dicatatkan manakala sebanyak 156 laporan masih dalam siasatan.

Mengulas lanjut, sebanyak 110 daripada 1,411 laporan AEFI yang melibatkan penerima dos penggalak diklasifikasikan sebagai serius berikutan NPRA menerima 54 laporan yang membabitkan kematian. Namun, kes kematian itu juga tiada hubungkait dengan vaksin yang diterima.

Bukan itu sahaja, 182 laporan AEFI vaksin COVID-19 bagi kanak-kanak berusia 5 hingga 11 tahun telah dicatatkan dan kesemuanya melibatkan kesan tidak serius di mana hanya kesan seperti demam, stress terhadap suntikan atau proses vaksinasi, reaksi kegatalan pada kulit, pening dan sakit kepala sahaja yang kerap dilaporkan.

Dr. Roshayati Mohamad Sani turut menyatakan bahawa semua laporan AEFI yang diterima memerlukan penyiasatan yang lengkap serta penilaian yang terperinci sebelum hubungkait antara kesan yang dilaporkan dengan vaksin yang diterima dapat ditentukan.

Berikutan itu, beliau menasihati penerima vaksin yang mengalami AEFI agar melaporkannya di saluran yang telah disediakan oleh KKM seperti menerusi aplikasi MySejahtera, melalui atas talian dengan mengisi borang Consumer Side Effect Reporting Form (ConSERF) yang boleh diakses di laman sesawang NPRA atau mengepos borang yang telah diisi ke NPRA.

Justeru, KKM sentiasa komited dalam memantau dan menilai AEFI yang diterima demi memastikan kebajikan mereka yang terlibat malah data tersebut sangat penting bagi penilaian manfaat-risiko agar produk vaksin dapat dijalankan secara berterusan.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: