Antarabangsa

AS Tambah Senjata Kepada Israel Senyap-Senyap

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

NEW YORK, 17 November 2023 – Jabatan Pertahanan AS didakwa telah meningkatkan penghantaran senjata ke Israel tanpa membuat sebarang pengumuman awam mengenainya, lapor Bloomberg. Saluran media itu mendakwa penghantaran peluru meriam diteruskan walaupun dibantah oleh berpuluh-puluh organisasi bantuan.

Dilaporkan penghantaran peluru meriam itu masih berterusan walaupun pentadbiran Biden secara terbuka menyeru Israel untuk menahan diri dan mengelakkan korban orang awam semasa operasi berterusannya terhadap Hamas di Gaza.

Memetik senarai dalaman Jabatan Pertahanan bertarikh akhir Oktober, Bloomberg pada hari Rabu melaporkan bahawa Pentagon telah memasuki stoknya di dalam dan di Eropah untuk memberikan Israel 36,000 butir peluru meriam 30mm dan kira-kira 2,000 peluru berpandu Laser Hellfire untuk AH-64 helikopter tempur Apache.

Senarai itu juga termasuk 57,000 peluru artileri Letupan Tinggi 155mm, serta mortar, senapang, dan peranti penglihatan malam. Antara barangan lain, Israel dilaporkan turut meminta 200 drone serangan Switchblade dan 600 penebuk perisai, yang tidak ada dalam inventori tentera AS.

Jabatan Pertahanan berkata dalam satu kenyataan, bahawa bantuan keselamatan ini terus disalurkan hampir setiap hari dan ia mampu memberi manfaat kepada saluran industri AS disamping dapat memastikan Israel mempunyai kelengkapan untuk mempertahankan dirinya.

Pada hari Isnin, tiga puluh kumpulan bantuan menghantar surat kepada Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin, menggesa beliau untuk menghentikan penghantaran senjata, khususnya peluru 155mm.

AS selama beberapa dekad telah menjadi sekutu terdekat Israel dan pembekal utama senjata. Berikutan serangan mengejut Hamas ke atas negara itu pada 7 Oktober, Washington dengan pantas datang menyelamatkan Israel dengan membekalkan peluru berpandu pertahanan udara Iron Dome dan bom pintar.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: