Tempatan

Ancaman Siber-Pedofilia, Ibu Bapa Main Peranan Besar Pencegahan – Polis

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KUALA LUMPUR, 20 Jun 2023 – Ketua Penolong Pengarah Bahagian Siasatan Jenayah Seksual, Wanita dan Kanak-Kanak (D11), Asisten Komisioner Siti Kamsiah Hassan berkata, ibu bapa perlu memainkan peranan penting dalam mengawasi aktiviti anak-anak.

Dengan kemajuan teknologi, internet dan telefon pintar di tangan, kanak-kanak terdedah kepada pelbagai jenis ancaman dan semua ibu bapa perlu sedar tentang peranan penting mereka dalam melindungi kanak-kanak daripada pedofil siber.

BACA JUGA: ADUN Tupong Pertahan Projek Tiang Bendera Sarawak Bernilai RM30 Juta

BACA JUGA: PRN: MCA & MIC Bakal Dikesampingkan, Kata Pakar

BACA JUGA: Cuaca Panas: JPS Perak Laksana Catuan Air

Daripada kes yang disiasat, didapati bahawa kanak-kanak yang dimanipulasi atau dieksploitasi secara seksual dalam talian bukan daripada latar belakang tertentu. Terdapat mangsa daripada keluarga berada serta keluarga berpendapatan rendah.

Persamaan jelas di antara mereka ialah kesemua mangsa mempunyai akses kepada telefon bimbit dan internet. Tambahnya lagi, mereka juga kebanyakannya introvert dan kesepian dengan sebilangan kecil kawan.

Siti Kamsiah berkata kekurangan nilai kekeluargaan juga berkemungkinan menjadi antara punca kanak-kanak mempercayai seseorang yang ditemuinya dalam talian.

Menurutnya lagi ibu bapa perlu kreatif dalam pendekatan mereka ke arah mendidik anak-anak mereka tentang apa yang baik dan apa yang tidak. Mereka harus mengajar anak-anak bahawa wujudnya batasan.

Antara langkah proaktif ialah dengan mengajar anak dari kecil agar tidak menghantar foto peribadi apabila diminta oleh seseorang, ini secara langsung akan mendidik anak-anak berkaitan apa yang mereka boleh dedahkan dan apa yang tidak boleh didedahkan.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: