Antarabangsa

Perbendaharaan AS Usaha Ganggu Dana Hamas

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

WASHINGTON, 26 Oktober 2023 – Wally Adeyemo, Timbalan Setiausaha Perbendaharaan berkata kepada AFP, Amerika Syarikat memanifestasikan sekatan baharu pada minggu lalu terhadap anggota, koperasi dan fasilitator kewangan Hamas.

Ketika konflik yang masih berlanjutan di Timur Tengah, Perbendaharaan Amerika Syarikat bermatlamat untuk membina gabungan dengan negara-negara serantau dan juga di seluruh dunia untuk menyasarkan pembiayaan Hamas.

Adeyemo berkata semasa lawatan ke Eropah akhir minggu ini, bahawa dia merancang untuk bertemu dengan sekutu dan rakan kongsi bagi membincangkan dan menyelaraskan perkara-perkara yang boleh dilakukan untuk mengejar rangkaian kewangan Hamas.

Walaupun Amerika Syarikat sebelum ini telah mengeluarkan beberapa sekatan terhadap Hamas, Adeyemo berkata organisasi itu telah cuba mencari jalan mengatasi sekatan itu seperti dengan menggunakan mata wang kripto dan fasilitator baharu.

Menurut Adeymo, Brian Nelson, Setiausaha Perbendaharaan bagi Keganasan dan Risikan Kewangan, juga melawat Qatar dan Arab Saudi minggu ini turut bercakap tentang apa yang boleh mereka lakukan untuk meningkatkan tumpuan mereka terhadap keganasan.

Strategi yang digunakan untuk menentang Negara Islam dan kumpulan pengganas akan digunakan terhadap Hamas dan ia berharap untuk mengambil tindakan tambahan apabila melibatkan sekatan dan menggunakan beberapa alat yang lain terhadap Hamas,” tambah Adeyemo.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: