Antarabangsa

WikiLeaks Dedah Industri Hollywood ‘Halalkan’ Jenayah Kemanusiaan Negara Haram Aparteid Israel

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

LOS ANGELES, 27 September 2022 – Industri hiburan Hollywood dipercayai ‘menghalalkan’ jenayah kemanusiaan rejim haram aparteid Israel terhadap rakyat Gaza, dedah WikiLeaks, sebuah syarikat berita dan media sulit antarabangsa baru-baru ini.

Ketika rejim haram Israel melancarkan serangan maut ke atas rakyat Gaza, membunuh ribuan orang awam dan menghalau lebih 100,000 penduduk tempatan, kebanyakan penerbit televisyen, muzik dan juga filem Amerika menguruskan untuk melindungi reputasi negara haram itu daripada kutukan antarabangsa yang meluas.

WikiLeaks telah membongkarkan beberapa emel rahsia yang membuktikan bahawa selebriti hiburan yang berpengaruh cuba untuk menutup jenayah rejim Israel dan memaparkan situasi berkenaan sebagai mempertahankan diri daripada ‘genosid’ yang mungkin berlaku.

Selain daripada itu, mereka berhubung dengan pegawai tentera dan kerajaan rejim haram aparteid untuk menyelaraskan pesanan, cuba untuk mendiamkan individu-individu yang bercakap menentang ketidakadilan, serta meletakkan tekanan kewangan dan sosial kepada agensi yang menjadi tuan rumah kepada selebriti yang mengkritik tindakan kerajaan aparteid.

“Mesti diulang iklan infinitum sehingga orang ramai mendapatnya,” ujar penerbit Hollywood, Glenn D. Feig, mengenai tindak balas kepada serangan rejim Israel ke atas Gaza pada 2014, yang paling berdarah dalam sejarah setengah abad pendudukan negara Islam tersebut.

Sementara itu, penerbit, Ron Rotholz, pula menegaskan, “Kita mesti pastikan perkara itu tidak akan berlaku lagi.”

Walau bagaimanapun, kenyataan tersebut tidak merujuk kepada insiden kematian dan kemusnahan yang berlaku kepada rakyat Gaza, tetapi merujuk kepada fakta bahawa banyak bintang terkemuka dunia, termasuk pasangan selebriti terkenal, Penelope Cruz dan Javier Bardem mengutuk tindakan rejim haram dan melabelkannya sama seperti genosid.

Tambahnya, “Perubahan mesti bermula dari atas ke bawah. Ia sepatutnya tidak didengari dan tidak boleh diterima bagi mana-mana pelakon yang menerima Anugerah Akademi, untuk menggelar pertahanan bersenjata yang sah di sebuah wilayah sebagai genosid.”

Roy turut meluahkan kebimbangannya terhadap gerakan Boikot, Penjualan dan Sekatan (BDS) yang semakin hangat dalam dunia seni sekali gus giat menganjurkan kempen untuk menyembunyikan gerakan tersebut.

Dalam pada itu, dia menggesa pemimpin organisasi perfileman, televisyen dan teater utama, festival, pasaran dan juga ketua syarikat media mengeluarkan kenyataan rasmi mengutuk sebarang bentuk boikot budaya atau ekonomi terhadap rejim haram Israel.

AC789227-9779-4290-8598-8D0FD45AEC60.jpeg?resize=300%2C274&is-pending-load=1#038;ssl=1

Selain Roy, pembiaya filem Ryan Kavanaugh, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama Pinterest, Ben Silberman, penerbit filem Cassian Elwes dan usahawan Amerika Jason Binn juga merupakan antara tokoh hiburan yang turut serta dalam menyembunyikan jenayah rejim aparteid Israel itu.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: