Tempatan

Menteri PKR Berucap Di Masjid, JAIS Masih Siasat

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

SHAH ALAM, 03 Ogos 2023 – Pihak berkuasa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) berkata pihaknya masih menyiasat Fahmi Fadzil berhubung ucapannya di dalam Masjid Nurul Yaqin, Rawang di Selangor pada Ahad.

Tindakan Ketua Komunikasi PKR itu yang dirakamkan bercakap dengan jemaah di dalam masjid di negeri itu, menimbulkan kemarahan berikutan titah Sultan melarang ahli politik menggunakan masjid untuk aktiviti politik dalam apa jua bentuk.

BACA JUGA: AMARAN SCAM: Waspada Helah Sindiket Penipuan Hantar E-Mel Guna Logo PDRM

BACA JUGA: PRN: Penulis Dedah Usaha AS Pengaruhi Anak Muda Malaysia

BACA JUGA: Video Tular: Peniaga Durian Dirompak & Diacukan Pistol, Individu Diburu

JAIS, yang melancarkan siasatan di bawah Enakmen Jenayah Syariah (Selangor) 1995 kerana disyaki menghina pihak berkuasa agama berkata, ia masih meneliti semua elemen dan fakta, walaupun polis mengumumkan semalam bahawa Fahmi tidak melakukan sebarang kesalahan.

“Pihak berkuasa JAIS juga akan meneliti, jika ia benar melanggar titah, maka pertuduhan akan dibawa,” katanya kepada sebuah akhbar, sambil menambah bahawa adalah tidak wajar untuk JAIS mempercepatkan siasatan hanya kerana Pilihan Raya Negeri semakin hampir.

JAIS telah berulang kali memberi amaran kepada ahli politik menjelang Pilihan Raya Negeri pada 12 Ogos bahawa masjid dan surau di negeri itu dilarang untuk tujuan yang tidak dibenarkan oleh Sultan Selangor dan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).

Tambah majlis agama itu, sesiapa yang didapati menggunakan masjid untuk politik disifatkan telah menghina, mengingkari dan melanggar titah Sultan dan boleh dikenakan tindakan di bawah Seksyen 12 (a) atau (b) Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Selangor) 1995.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: