Antarabangsa

Serangan ‘Keganasan’ Istanbul: 6 Maut, 81 Cedera

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

ISTANBUL, 14 November 2022 – Sekurang-kurangnya enam orang terbunuh manakala 81 yang lain cedera dalam satu letupan di kawasan tumpuan di tengah bandaraya Istanbul, Turkiye semalam.

Menurut Gabenor bandar Turkiye, Ali Yerlikaya, letupan berlaku kira-kira 16:20 waktu tempatan (21.20 waktu Malaysia) di jalanan membeli-belah di kawasan Dataran Taksim.

Seorang menteri, Derya Yanik menulis dalam tweetnya bahawa seorang kakitangan kementerian kerajaan dan anak perempuannya adalah antara mangsa yang terlibat.

Hayat, seorang saksi yang berada di sebuah kafe internet di Jalan Istiklal ketika letupan itu berlaku, berkata terdapat kekecohan berikutan letupan itu.

“Saya melihat orang berlari-lari dan orang yang cedera melalui kafe internet menuju ke hospital,” katanya. “Ia sangat kelam kabut.”

Seorang lagi saksi, Cemal Denizci, yang berada kira-kira 50m (54 ela) dari tempat letupan berlaku ketika ia berlaku berkata, “Ada asap hitam. Bunyinya sangat kuat, hampir memekakkan telinga.”

Menurut laporan media antarabangsa, Menteri Kehakiman Bekir Bozdag memberitahu media Turki bahawa seorang wanita duduk di bangku simpanan di kawasan itu selama lebih 40 minit, dan meninggalkan tempat itu hanya beberapa minit sebelum letupan berlaku.

Setakat ini tiada siapa mengaku bertanggungjawab atas letupan itu.

Susulan kejadian, Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan menyifatkan letupan bom di laluan pejalan kaki utama di Istanbul semalam sebagai ‘serangan khianat’.

Erdogan berikrar, pelaku serangan yang mengorbankan enam nyawa itu akan dihukum.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: