Antarabangsa

Biadap! Jenama Terkenal Cetak Nama Allah Atas Baju

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

MELBOURNE, 14 Mac 2023 – Jenama pakaian mewah Australia bertindak biadap apabila mencetak nama Allah di atas baju yang diperagakan di pentas fesyen Sabtu lalu.

Jenama Not A Man’s Dream, mempamerkan dua reka bentuk pakaian dalam pertunjukan terakhir Festival Fesyen Melbourne di mana salah satu rekaan menampilkan seorang model memakai ‘jumpsuit’ tanpa lengan diperbuat daripada fabrik lutsinar dengan tulisan Arab bertulis ‘Allah berjalan bersama saya’ (الله يمشي معي) di seluruh badannya.

BACA JUGA: Perhimpunan LGBTQ : Ideologi Songsang Ini Perlu Ditegah

BACA JUGA: Bazir 17 Ribu Tan Makanan, Rakyat Merungut Tak Cukup Bekalan

BACA JUGA: Perhimpunan LGBTQ: Jantina Rasmi Yang Diiktiraf Hanya Lelaki & Wanita

Kepala, leher dan telinga model itu juga ditutup dengan kain yang sama, yang dianggap oleh sesetengah orang sebagai menyerupai tudung atau hijab, pakaian yang dipakai Muslimah.

Menurut Mona Khalifa, blogger fesyen Muslim yang menghadiri pertunjukan itu, beliau amat “terganggu” apabila melihat rekaan itu di depan mata.

“Menggunakan frasa suci dan menulis kalimah ‘Allah’ dalam bahasa Arab, yang suci kepada orang Islam tetapi juga orang Kristian … adalah salah dalam banyak peringkat.”

Berikutan itu, Mona Khalifa telah memuat naik satu video TikTok meluahkan rasa amarah dan kesalnya dengan rekaan fesyen tersebut.

Tegasnya, rekaan itu “secara terang-terangan tidak menghormati” untuk orang Islam dan Kristian Arab yang berkongsi perkataan Arab yang sama untuk ‘Tuhan’.

@monakhalifaxo_ @BABY BILLIONAIRE @Melbourne Fashion Festival i am disgusted that anyone would think this is okay?? Beyond disrespectful and disgusting! #fyp #fypシ #melbournefashionweek ♬ original sound – Monakhalifaxo

Susulan kontroversi yang berlaku, Festival Fesyen Melbourne dan pereka fesyen Not A Man’s Dream telah mengeluarkan kenyataan media memohon maaf.

“Festival ini tidak berniat untuk tidak menghormati sesiapa dan kami memohon maaf atas sebarang kesalahan yang dilakukan.”

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: