Tempatan

Kerajaan Hanya Perlukan 24 Jam Untuk Pinda Penggunaan Kalimah ‘Allah’ – Haniff Khatri

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KUALA LUMPUR, 24 Mei 2023 – Peguam Senior, Mohamed Haniff Khatri Abdulla telah membuat kenyataan bahawa pihak Kerajaan hanya memerlukan 24 jam untuk membuat pindaan undang-undang bagi memastikan kalimah “Allah” hanya boleh digunakan oleh orang Islam di Semenanjung Malaysia dan sekatan bagi orang bukan Islam di Sabah dan Sarawak.

Beliau juga menyatakan dalam kenyataan yang sama pada hari semalam bahawa pihak Kerajaan tidak boleh menangguhkan perkara ini.

BACA JUGA: Anjur Pesta Seks, Jabatan Agama Islam Johor Diarah Ambil Tindakan Segera

BACA JUGA: Cuaca Ekstrem Renggut 2 Juta Nyawa

BACA JUGA: Selesaikan Isu Salah Guna Nama Allah Dalam Tempoh 14 Hari – PEMBELA

Menerusi kenyataan yang dibuat menerusi sebuah rakaman video yang dimuat naik di akaun Facebook, beliau menyatakan bahawa pihak Kerajaan tidak sepatutnya menarik balik rayuan yang telah dibuat di Mahkamah Rayuan terhadap kes di Mahkamah Tinggi yang melibatkan hak seorang warga Sarawak, Jill Ireland untuk menggunakan kalimah “Allah” bagi tujuan keagamaan dan pendidikan.

Menurut Haniff, tindakan menarik balik rayuan tersebut adalah tidak wajar berikutan proses perundangan itu boleh dibawa ke tahap mahkamah tertinggi.

Beliau juga turut mempersoalkan mengenai, tanpa rayuan dan penggubalan undang-undang baharu, bagaimana pihak berkuasa di bahagian penguatkuasaan serta majlis-majlis agama dapat menjalankan tanggungjawab mereka dalam hal ini.

Haniff juga menyatakan bahawa beliau percaya bahawa terdapat mereka yang berada di dalam Jabatan Peguam Negara yang berkemahiran serta berpengalaman dalam memastikan penggubalan undang-undang dapat dilakukan secepat mungkin.

Dalam kenyataan yang sama beliau turut menambah bahawa penggubalan undang-undang ini adalah kritikal kerana di Semenanjung Malaysia saja, 10 buah negeri telah mempunyai enakmen yang menghalang penyebaran agama lain terhadap orang Islam.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: