Tempatan

KENYATAAN AKHBAR LEMBU BERSAMPIN : PROVOKASI 13 MEI? – PPIM

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini

Kami memandang serius tindakan DAP, sebuah parti politik yang mendakwa sebuah parti berbilang bangsa dan mendokong semangat kebangsaan, memaparkan sebuah patung karikatur lembu yang dipakaikan dengan baju Melayu lengkap berkain sampin.

Tindakan ini adalah satu tindakan provokasi yang amat serius dan membangkitkan sentimen yang kurang menyenangkan di kalangan orang Melayu dan umat Islam di negara ini.

Sepatutnya sebagai sebuah pertubuhan politik yang matang, pencetusan elemen-elemen berbaur penghinaan terhadap sesuatu kaum atau agama sudah boleh dielakkan lebih-lebih lagi melibatkan orang Melayu dan Islam yang merupakan pribumi dan kaum yang dominan di negara ini.

Kami menuntut agar DAP sebagai sebuah parti politik nasional yang bertanggungjawab, mengeluarkan kenyataan tunjuk sebab dan memohon maaf secara terbuka kepada rakyat Malaysia khususnya orang Melayu dan umat Islam negara ini di atas keceluparannya memaparkan karikatur sedemikian agar ia tidak mengakibatkan huru hara berbaur perkauman, lebih-lebih apabila umat Islam ingin menyambut Eidul Fitri pada 13 Mei ini.

Sekian. Terima kasih.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: