Antarabangsa

Wang Kripto Mesti Dihentikan – CEO JPMorgan

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

NEW YORK, 09 Disember 2023 – Ketua Pegawai Eksekutif JPMorgan Jamie Dimon berkata pada sesi pendengaran dan pengawasan Jawatankuasa Perbankan Senat AS, di acara tahunan Wall Street pada hari Rabu, bahawa mata wang kripto memudahkan aktiviti haram dan ia harus diharamkan, ujar beliau .

Menurut Dimon, yang mempunyai sejarah panjang dalam mengkritik mata wang digital, menyatakan satu-satunya kes penggunaan sebenar untuk mata wang kripto ialah bagi tujuan aktiviti jenayah, termasuk pengedaran dadah dan pengubahan wang haram dan bagi tujuan pengelakan cukai.

Dimon dan beberapa ketua industri lain, termasuk Brian Moynihan dari Bank of America, berkata pasaran crypto mesti mengikut peraturan anti-pengubahan wang haram yang sama seperti institusi kewangan tradisional.

Senator Elizabeth Warren, yang mengetuai pendengaran tersebut, turut menyeru Kongres AS untuk mengemas kini peraturan crypto.

Beliau turut menggesa eksekutif perbankan yang hadir untuk menyokong undang-undang ‘Akta Anti-Pengubahan Wang Haram Aset Digital 2023,’ yang dijangka akan memperkukuhkan undang-undang perbankan bagi menghalang penggunaan kripto untuk aktiviti haram.

Industri kripto telah mengalami banyak skandal sejak 12 bulan yang lalu, bermula dengan kejatuhan pertukaran kripto FTX pada November 2022. Ini meletakkan sektor ini di bawah pengawasan yang ketat daripada penggubal undang-undang AS.

Pada bulan lalu, satu lagi pertukaran kripto utama, Binance, telah didenda sebanyak $4.3 bilion kerana melakukan pelbagai pelanggaran, daripada pengubahan wang haram hingga kepada penipuan bank.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: