Antarabangsa

UAE Rancang Bina Masjid Cetakan 3D Pertama Di Dunia

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

DUBAI, 08 Mei 2023 – Dubai bersedia untuk membina masjid cetakan 3D pertama di dunia.

Menurut media, masjid itu akan dibuat daripada campuran konkrit, dengan pembinaan dirancang untuk dimulakan menjelang akhir tahun.

Ia dijangka siap pada suku pertama 2025.

Ketua Jurutera di Jabatan Hal Ehwal Islam dan Aktiviti Amal (IACAD) Kerajaan Dubai, Ali Mohammad Alhalyan Alsuwaidi berkata, “Struktur itu akan menempatkan 600 jemaah dan meliputi 2,000 meter persegi di atas dua tingkat.”

BACA JUGA: Kenyataan Media Sokongan Terhadap TGHH Sebagai PM, Palsu – Bekas Menteri Undang-Undang

BACA JUGA: Fenomena Garis Badai Bakal Melanda Sabah Sarawak Hingga Ahad Ini

BACA JUGA: AS Tamatkan Keperluan Vaksin COVID-19

Tambahnya, mereka memilih untuk mencetak 3D masjid kerana ia adalah teknologi baharu dan inovatif yang berpotensi menjimatkan masa dan sumber berbanding kaedah pembinaan tradisional.

Dikhabarkan, pencetak robotik 3D akan mencetak pada kadar dua meter persegi bersama-sama, dikendalikan oleh tiga pekerja. Dari segi reka bentuk, firma seni bina JT Partners telah mencipta rupa masjid. Projek mereka sebelum ini adalah pelbagai dan termasuk resort mewah di Seychelles dan hotel mewah di seluruh Timur Tengah.

Bangunan masjid itu akan menjadi sebahagian daripada Strategi Percetakan 3D UAE, yang menyasarkan untuk melihat 25% pembinaan di negara ini berdasarkan percetakan 3D menjelang 2025.

IACAD walau bagaimanapun enggan menamakan syarikat yang akan bertanggungjawab untuk pembinaan masjid 3D pertama di dunia itu.

Pada tahun 2018, Dubai melancarkan ‘Strategi Pencetakan 3D’ yang merancang 25 peratus pembinaan struktur baharu dihasilkan menggunakan teknologi tersebut menjelang 2030.

Kira-kira setahun selepas itu, bandar itu mencipta rekod dunia apabila berjaya membina Majlis Perbandaran Dubai setinggi 9.5 meter di kawasan seluas 640 meter persegi menggunakan cetakan 3D.

Selain itu, Dubai turut membina pejabat cetakan 3D pertama di dunia dan makmal penyelidikan yang dibangunkan menggunakan teknologi sama.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: