Tempatan

Twitterjaya Bangkang Lacurkan Diri Itu Satu Pekerjaan

KUALA LUMPUR – Seorang Twitterjaya bernama @BeeBalan telah menciap “They’ll shut down sugarbook bc it menggugat akhlak or wtv tf but they won’t address why students have to turn to sex work in the 1st place. Now that u’ve taken away their access to a steady income, will u offer scholarships? Subsidies? Financial aid? Students need to eat, too”.

Ciapan tersebut adalah antara reaksi terhadap isu yang tular tentang aplikasi Sugarbook yang dijadikan sebagai platform untuk mencari pendapatan tambahan oleh pelajar di Institusi Pengajian Tinggi di negara ini.

Ciapan ini mendapat reaksi negatif kerana rata-rata pengguna Twitter tidak bersetuju.

@mochipufff menciap, “Stop acting like sex work is the only source of income. There are plenty of jobs that pay way more than sex work. But sadly many of the youth prefers fast money instead of working hard & earning hard money”.


Pemilik akaun @farhananatasya8 turut melampias kemarahannya dengan ciapan tersebut dan memuatnaik pendapatnya, “So kalau your dad or atuk nak buat sex with student okay lah kan sebab mereka ingin membantu kewangan student. Good idea! So para bapa bapa sekalian apa lagi join lah sugarbook bagi membantu kewangan student. Mcm mana dorang nak makan , beli buku kan..” sex work is work ” B*t*h!”.

Isu yang membuktikan keruntuhan moral para pelajar ini terus dibualkan di laman Twitter dan rata-rata pengguna mengesyorkan kerja-kerja selain seks yang boleh dijadikan bukan sahaja pendapatan tambahan untuk pelajar, malah ada yang menjadikannya kerja tetap mereka.

@cahayabulan__ menciap, “I work as a barista rm5/hour for 6 hour a day during study. I search for actual job. Not turning myself to sex slave. I know the government can’t help whole bunch of student. I take my own initiative to work as barista, work as server at sushi king. Selling bodies is not a job”.

@vouzdielyez “The main reason for student to go for sugarbook is bcs they want money. Its true that some uni’s fee is spiking up, the daily expenses also but to make the sugarbook as a way to have stable income is a wrong. Many student kat luar sana berpulun jadi rider, part time utk survive”.

Ada juga yang meminta supaya hidup dengan pepatah “ukur baju di badan sendiri”.

@hhannn00 berpendapat, “sis, i takeup on translation/subbing jobs during my study period and it pays well too. and I don’t come from a wealthy family. stop justifying sex work just bcs you want to live off something that doesn’t fit you. in short: kalau miskin buat cara miskin jgn nak joli je time study”.

 

@hhannn00 juga mengingat bahawa, “you’re student. and sex bebas is never the answer, this is malaysia, bukan America”.

Aplikasi Sugarbook menggemparkan Malaysia kerana muncul sebagai aplikasi ketiga paling popular di Google Playstore Malaysia dilanggan oleh masyarakat terutamanya para pelajar IPT untuk menjadi sugar baby.

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button