Antarabangsa

Twitter Dikecam Sekat Akaun Tokoh Media Palestin

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

WASHINGTON, 02 Mac 2023 – Pemilik Twitter, Elon Musk telah menggantung beberapa akaun wartawan termasuk wartawan dari New York Times dan Washington Post. Beliau mendakwa wartawan-wartawan itu telah melanggar peraturan baharu syarikat itu yang berkaitan dengan pendedahan lokasi orang ramai.

Tindakan Musk itu telah dikutuk oleh akhbar wartawan dan organisasi media lain, manakala Kesatuan Eropah dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah mengeluarkan kenyataan bahawa langkah itu adalah contoh yang berbahaya.

BACA JUGA: Selepas Menu Rahmah, Kerajaan Perkenal Menu RM2

BACA JUGA: PERHATIAN: Amaran Banjir Di Negeri Pahang Dan Johor Hari Ini

BACA JUGA: Premis Warga Asing Digempur MBK, Seorang Lelaki Ditahan

Namun kemarahan global seperti itu tidak pula wujud apabila berkaitan dengan hal penggantungan akaun Said Arikat, seorang wartawan veteran Palestin yang berpangkalan di Washington, DC. Kumpulan hak digital berkata, gergasi media sosial telah menyekat, menggantung akaun wartawan dan aktivis Palestin.

Beliau adalah Ketua Biro Washington untuk al-Quds yang berpangkalan di Baitulmuqaddis, salah sebuah akhbar harian Palestin yang paling banyak dibaca dan tunjang utama berita Jabatan Negara dengan soalan-soalan yang “panas” berkaitan Palestin dan wilayah Arab.

Arikat turut menyatakan Twitter telah memetik kenyataannya yang menyatakan bahawa ianya telah digodam sebagai alasan untuk menggantung akaunnya dan beliau tidak menolak bahawa penggantungan itu juga disebabkan kerana beliau lantang bersuara tentang Palestin.

Selepas penggantungan akaunnya, Facebook turut mengalih keluar akhbar Arikat al-Quds daripada platform tersebut yang kini mempunyai lebih sembilan juta pengikut.

Noura Erakat, seorang peguam bela dan peguam hak asasi manusia Palestin turut digantung akaunnya setelah memberi sokongan terhadap Arikat. Kedua-duanya telah menghubungi Twitter untuk bertanya tentang keputusan menggantung akaun itu namun tiada sebarang maklum balas.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: