Antarabangsa

Twitter Buang Polisi Lindungi Transgender

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

NEW YORK, 23 April 2023 – Twitter dilaporkan telah membuang polisi yang melindungi golongan transgender dari platformnya.

Peruntukan yang melindungi golongan itu mula-mula ditambah masuk pada tahun 2018 dengan pernyataan, “Kami melarang menyasarkan orang lain dengan cemuhan berulang, kiasan atau kandungan lain yang berniat untuk merendahkan atau mengukuhkan stereotaip negatif atau berbahaya tentang kategori yang dilindungi. Ini termasuk menyasarkan salah jantina atau penyamaran individu transgender.

BACA JUGA: Mantan Menteri Kesihatan Cadang Malaysia Eksport Ketum

BACA JUGA: Kemarau Sukarkan Pembekalan Air Bersih Di Kelantan Menjelang Raya

BACA JUGA: 3 Juta Kenderaan Dijangka Banjiri Pulau Pinang Raya Ini

Namun, pada 8 April 2023, pernyataan di perenggan terakhir telah dibuang.

“Keputusan Twitter untuk secara rahsia membatalkan dasar lamanya ialah contoh terbaru betapa tidak selamatnya syarikat itu untuk pengguna dan pengiklan,” kata Sarah Kate Ellis, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan advokasi GLAAD.

Saluran media dan orang dalam Twitter sebelum ini telah melaporkan mengenai niat Ketua Pegawai Eksekutif Twitter, Elon Musk untuk menyemak peruntukan dasar kelakuan penuh kebencian yang khusus berkaitan dengan pengguna transgender.

Twitter melaraskan banyak dasar untuk penggunanya sejak enam bulan lalu, dalam pergerakan yang sering digambarkan sebagai sejajar dengan matlamat ‘kebebasan bersuara’ oleh Elon Musk.

Pada minggu ini, platform itu mengumumkan tidak akan lagi mengalih keluar semua tweet yang melanggar dasar tingkah laku yang penuh kebencian, sebaliknya menambah “label amaran” pada siaran. Tweet dengan label ini dilaporkan akan mempunyai ‘limited visibility’ kepada pengguna lain.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: