Antarabangsa

Tiada Satu Pun Negara Islam Ditakrif Maju, Ada Sesuatu Yang Tak Kena Dengan Kita – Tun M

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

UNITED KINGDOM, 22 Jun 2023 – “Kita merasakan bahawa negara-negara Islam mesti sama maju dengan negara maju di dunia. Malangnya tidak ada satu negara umat Islam pun yang ditakrifkan sebagai negara maju. Pasti ada yang tidak kena dengan kita kerana dahulu negara Islam menguasai dunia,” kata mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Ujarnya, sejak sekian lama, tamadun umat Islam ditunjukkan lebih unggul daripada yang lain, tetapi, sekitar abad ke-15 entah bagaimana kita mula mundur.

BACA JUGA: Simpan Barang Kawalan, KPDN Temerloh Rampas 37,774 Kilogram Minyak Masak

BACA JUGA: Jerantut Dipilih Sebagai Bandar Rendah Karbon Menjelang 2030

BACA JUGA: Kumpulan Gesa Kerajaan Tidak Letak Sebarang Syarat Untuk Kerakyatan Termasuk Anak Tidak Sah Taraf, Tiada Dokumen

“Dan hari ini sudah tentu negara Islam – tidak ada satu pun negara Islam yang maju. Dan dalam banyak keadaan kita melihat umat Islam ditindas dan lemah, tidak maju,” katanya lagi dalam Ucapan Perasmian Di Majlis Bersama Aktivis Muslim Universiti Cardiff, baru-baru ini.

Kata Tun M dengan kesal, hari ini, kita bukan sahaja berada di kedudukan gagal membantu saudara-saudara seislam kita yang ditindas di negara bukan Islam, malah, ada rejim tertentu yang menindas orang seagama di negara Islam sendiri.

“Kita tidak berada dalam kedudukan untuk membantu saudara-saudara Islam kita yang tinggal di negara bukan Islam dan sedang ditindas. Malah mereka yang tinggal di negara Islam, kita dapati bahawa rejim tertentu menindas orang yang seagama dengan mereka sendiri. Jadi ada yang tidak kena, ada yang tidak kena dengan kita.”

Oleh sebab itu, beliau menegaskan bahawa kita perlu memahami apa yang menyakitkan kita dan mencari penyelesaian.

Beliau turut menambah agar umat Islam berpegang kukuh dengan cara hidup Islam seperti yang digariskan dalam al-Quran demi kejayaan.

“Adalah penting bagi kita untuk memastikan orang Islam berpegang kepada cara hidup orang Islam, kerana cara hidup sebagai Muslim, ad-deen telah menunjukkan, seperti yang diceritakan dalam al-Quran, memberi kita petunjuk yang baik sebagai cara hidup yang sepatutnya kita jalani. Dan jika kita mengikut ajaran Islam dalam al-Quran, saya yakin kita semua boleh berjaya dalam hidup.”

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: