Tempatan

Tiada Jaminan Kerja Pasca Persaraan, Bukan Bumiputera Kurang Minat Masuk Tentera

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KUALA LUMPUR, 13 April 2023 – Golongan Bukan Bumiputera dilihat tidak berminat untuk menyertai angkatan tentera kerana terdapat kekurangan peluang pekerjaan selepas mereka bersara.

Ahli Parlimen Ketereh, Khlir Nor yang juga seorang Jeneral bersara berkata, latihan kemahiran vokasional yang ditawarkan kepada anggota angkatan tentera sebelum mereka bersara tidak mencukupi.

BACA JUGA: KDN Bakal Senarai Hitam Syarikat Edar Al-Quran Tanpa Kelulusan

BACA JUGA: 30 Barang Disenarai Bawah Skim Harga Maksimum Musim Perayaan Aidilfitri 2023

BACA JUGA: Masjid Jemput Bukan Islam Bagi ‘Ceramah’

“Kursusnya adalah enam bulan hingga setahun. Apa yang anda boleh belajar? Orang ramai mahu bekerja dan memperoleh pendapatan,” katanya.

Oleh itu, beliau mencadangkan Kerajaan mewajibkan anggota tentera berkhidmat selama 25 tahun bagi melayakkan diri mendapat pencen.

Dasar sedemikian akan memastikan mereka akan dapat menerima pencen sebanyak 60 peratus daripada gaji mereka, katanya.

Dalam pada yang sama, beliau turut mencadangkan Kerajaan agar menawarkan kerjaya buat veteran.

“Kerajaan sepatutnya meminta mereka berkhidmat sebagai anggota bomba atau pegawai imigresen atau menawarkan mereka pekerjaan melalui Lembaga Tabung Angkatan Tentera Malaysia (LTAT),” katanya.

Terdahulu, Menteri Pertahanan Mohamad Hasan berkata angkatan tentera sedang mencari untuk merekrut lebih ramai bukan Bumiputera.

Berdasarkan rekod, orang Melayu menyumbang 85.8% anggota tentera, diikuti oleh Bumiputera dari Sarawak dan Sabah masing-masing 7.6% dan 4.3%, India (1.4%), Cina (0.5%) dan Orang Asli (0.4%).

Beliau berkata penyertaan yang lebih rendah bukan Bumiputera boleh dikaitkan dengan perkhidmatan yang berisiko tinggi dan berbahaya, standard kesihatan yang ketat, gaji rendah dan kekurangan pendedahan ketenteraan.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: