Antarabangsa

Syarikat Malaysia, Saudi Bersama Bentuk Ekosistem Halal

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

LONDON, 06 Disember 2023 – Syarikat Pembangunan Produk Halal Arab Saudi (HPDC) telah memuktamadkan pada Isnin penyertaannya dalam Ekspo Halal London 2023, ia merupakan salah satu ekspo atau acara global berkaitan halal yang paling menonjol.

HPDC, entiti milik penuh Dana Pelaburan Awam (PIF), turut menandatangani perkongsian strategik dengan Perbadanan Pembangunan Halal Malaysia Berhad (HDC), untuk merangsang pertumbuhan industri halal di Arab Saudi dan peringkat global.

Melalui perkongsian dan perjanjian strategik ini, HPDC akan berusaha untuk menghubungkan vendor, pengedar dan perniagaan yang beroperasi dalam industri halal di seluruh dunia, kata Ketua Pegawai Eksekutif HPDC Fahad AlNuhait.

Mengikut syarat perjanjian, kedua-dua syarikat akan bertukar maklumat mengenai amalan peneraju industri dan model ekosistem halal yang berjaya.

Fahad turut menambah bahawa perjanjian ini juga akan dapat mencapai matlamat untuk mewujudkan ekosistem dinamik di Arab Saudi yang meningkatkan ekonomi tempatan, menjemput pelabur antarabangsa, dan meningkatkan perdagangan halal di seluruh dunia.

Kedua-dua organisasi akan terus bekerjasama dengan pemegang kepentingan utama dalam industri halal global dan bersama-sama berusaha ke arah membentuk ekosistem halal, memastikan ketelusan dan kecekapan sepanjang jalan, tambahnya.

Ketua Pegawai Eksekutif HDC Hairol Ariffein Sahari berkata, dengan pengalaman luas HDC dalam membina ekosistem halal yang komprehensif, HDC bukan sekadar membawa manfaat yang besar kepada Arab Saudi tetapi juga mampu meluaskan impak positifnya ke skala global.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: