Tempatan

Syarikat Aeroangkasa Dan Pertahanan India Akan Buka Pejabat Di Kuala Lumpur

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

INDIA, 21 Ogos 2022 – Syarikat Aeroangkasa dan Pertahanan India Hindustan Aeronautics Limited (HAL) telah menandatangani satu memorandum persefahaman (MoU) untuk membuka pejabat di ibu negara, Kuala Lumpur.

Cadangan yang dikemukakan oleh India untuk menandatangani MoU bagi tujuan meneroka tawaran baharu di Asia Tenggara itu susulan pembidaan yang dibuat iaitu dengan menjual 18 pesawat tempur ringan (LCA) Tejas kepada Malaysia.

“Pejabat di Malaysia akan membantu HAL dalam memanfaatkan peluang perniagaan baharu untuk jurulatih utama pejuang (FLIT) LCA dan keperluan lain Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) seperti naik taraf Su-30 MKM dan Hawk.”

MoU itu ditandatangani oleh Pengurus Besar HAL (pesawat tempur ringan) Ravi K dan Mejar (Bersara) Mohd Husairi Mat Zain dari syarikat Malaysia Forte Drus, wakil rasmi HAL di Malaysia.

Keputusan akhir tender dijangka akan diumumkan tidak lama lagi oleh pihak berkuasa Malaysia, lapor media tempatan.

Menurut kenyataan HAL, LCA Tejas mempunyai peluang yang adil untuk dipilih oleh Malaysia dalam bidaan itu kerana ia memenuhi semua syarat yang dicari oleh TUDM.

Baru-baru ini, India menawarkan untuk menjual 18 pesawat tempur ringan (LCA) Tejas kepada Malaysia.

Kementerian Pertahanan India juga memaklumkan bahawa Argentina, Australia, Mesir, Amerika Syarikat (AS), Indonesia dan Filipina turut berminat dengan jet enjin tunggal tersebut.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: