Pendapat

Surat Terbuka Kepada Sesama Rakyat Malaysia – Siapa Yang Harus Menjadi PM Kita Yang Seterusnya? – K.K Tan

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini

Ini adalah persoalan 32 juta dolar yang ditanyakan oleh kebanyakan rakyat Malaysia hari ini.

Mengenai isu hidup & mati yang penting bagi negara ini, saya perlu melayakkan kompetensi diri saya terlebih dahulu supaya pembaca mengambil penilaian saya dengan lebih serius. Anda boleh memanggil ini sebagai padang jualan, saya tidak peduli. Seperti ramai rakyat Malaysia di luar sana hari ini, saya berasa sangat marah dan kecewa. Tetapi yakinlah bahawa artikel saya ini adalah sangat objektif.

Saya seorang penganalisis korporat, sosial, politik dan geo-politik berpengalaman selama lebih daripada 35 tahun, kolumnis akhbar selama 15 tahun dan pengarang sebenar buku terlaris antarabangsa yang diterbitkan pada tahun 2003, mengenai analisis politik perisian sumber terbuka yang bertajuk “The Great Software Debate: Open, Free and Proprietary?”. Pemeriksaan terbaru dengan Amazon menunjukkan buku ini dijual pada harga USD 958, hanya tinggal 1 salinan baru, mungkin buku paperback termahal di dunia hari ini, bukanlah pencapaian kecil bagi seorang rakyat Malaysia.

Apabila Tun Dr Mahathir Mohamad berucap di Sidang Kemuncak OIC ke-10 di Putrajaya pada 17 Oktober 2003 mengenai pengaruh jahat dan tidak seimbang dari lobi Zionis di Barat, dia diserang dengan teruk oleh media Barat sebagai bersifat perkauman dan anti-Semitik. Tidak ada pemimpin yang sanggup tampil membela beliau, mungkin kerana beliau telah bersara sebagai perdana menteri pada ketika itu. Dengan perasaan marah tentang hal itu, saya telah menulis sebuah artikel dalam pembelaannya (“Anti-Semitism claim baseless” yang diterbitkan di <The Star> pada 29 Oktober 2003, pautan di bawah dan juga The Asian Wall Street Journal pada tarikh yang sama) untuk menjelaskan apa itu Zionisme (yang bertentangan dengan agama Yahudi) sebenarnya.

https://www.thestar.com.my/opinion/letters/2003/10/29/antisemitism–claim-baseless

Sebagai orang bukan Islam, saya tidak perlu meminta maaf kerana menjadi juara setia perjuangan Palestin yang ditindas selama lebih daripada 40 tahun, sejak zaman saya seorang Pemimpin Pelajar di UK.

Dr Mahathir bersurat kepada saya dengan berkata, “Ribuan Terima Kasih atas pembelaan terhadap pendirian saya. Tidak ramai yang melakukan tindakan ini atau berhujah berdasarkan pertimbangan).

Peraturan pertama untuk menangani sebarang krisis (politik tempatan, pandemik atau mana-mana isu utama) adalah dengan keupayaan melihat gambaran besar strategik atau “melihat hutan untuk pokok-pokok”.

Sebagai contoh, seluruh negara seolah-olah begitu tenggelam dan harfiah “lemas” di dalam pandemik ini. Seperti apa yang berlaku di banyak negara hari ini, kita berkelakuan seperti zombi atau mempunyai mentaliti untuk mengikuti pemimpin kita secara membuta tuli tanpa mengemukakan sebarang pertanyaan.

Betapa mudah menjadi pengkritik kerajaan. Tiada apa jua kesalahan dengan mengkritik kerajaan, terutama bagi ahli politik pembangkang. Tetapi belum adanya pemimpin atau parti politik sejauh ini, keluar dengan penyelesaian inovatif, yang dapat dilaksanakan, telus dan menyeluruh tentang cara mengakhiri pandemik dengan BERKESAN. Dan bagaimana kita boleh membaikpulihkan ekonomi, misalnya, memberi tumpuan kepada kekuatan dan aset sedia ada kami dan mengapa tidak ada keperluan buat masa ini, untuk melabur sumber yang terhad dalam bidang-bidang baru atau kata pepatah mencipta semula roda.

Mengapa terdapat begitu sedikit pemimpin yang mampu menonjol dalam menangani punca semua masalah kita hari ini?

Mengenai siapa yang patut menjadi Perdana Menteri (PM), tumpuan seolah-olah pada permainan nombor sejuk, perdagangan kuda dan politik sedang berlaku sekarang. Secara tidak langsung, ini sebahagiannya menjelaskan kelesuan sosial dan politik dalam negara kita hari ini.

Sejauh ini, analisis dan kepingan komen hanya tertumpu pada kecekapan, kemahiran kepemimpinan, sokongan kuasa asas, permainan angka dan janji-janji yang dibuat pada masa lalu.

Namun kualiti atau faktor terpenting untuk menjadi PM seolah-olahnya kehilangan.

Ia adalah mengenai INTEGRITI.

Integriti adalah bahagian terpenting yang kekurangan dalam perebutan kuasa politik tempatan kita dan itulah sebabnya negara kita juga dalam keadaan huru-hara hari ini.

Bertentangan dengan kesalahfahaman umum, integriti, yang tentunya tidak mutlak, jauh lebih daripada sekadarnya kejujuran. Ini juga mengenai akauntabiliti, kepercayaan dan tanggungjawab terhadap tindakan seseorang. Ini juga mengenai keadilan dan bersifat wajar terhadap semua orang.

Seorang pemimpin tidak boleh mendakwa mempunyai integriti sekiranya beliau tidak adil atau mengamalkan pilih kasih.

Ya, Raja boleh melantik seorang Ahli Parlimen (MP) yang menurut budi bicara mutlaknya yang Baginda (Raja) percaya dapat memerintah majoriti sederhana Parlimen.

Malah dalam kekacauan politik ketika ini, dengan begitu banyak puak antara parti dan intra yang bersaing untuk kuasa, dan tiadanya MP yang telah memperoleh majoriti sederhana sekurang-kurangnya 111 MP dari total 220 MP, Raja sentiasa berhak memilih seorang MP dengan ahklak INTEGRITI yang terbanyak dan Baginda boleh memberi pendapat bahawa MP dipilih itu, akan mempunyai peluang tertinggi untuk mendapatkan sokongan dari majoriti MP dan menyatukan Negara kita, sekurang-kurangnya hingga PRU15 .

Setelah Raja memilih Ahli Parlimen untuk menjadi PM baru dan melainkan jika Ahli Parlimen berkenaan sangat kontroversial atau skandal, kita boleh mengharapkan majoriti anggota Parlimen untuk menduduki barisan rapat serta menyokong keputusan Raja dan menunjukkan kesetiaan mereka kepada Raja dan negara.

Hanya dua orang Ahli Parlimen yang berfikiran seperti ahli politik negarawan. Salah seorang telah menyatakan keutamaannya untuk memimpin Majlis Pemulihan Negara. Ahli Parlimen yang kedua, dengan nasib malang semata-mata kerana tidak lama berada dalam kerajaan, mempunyai integriti dan kecekapan yang terbukti untuk menjadi PM baru. Beliau (seorang ahli ekonomi) juga mempunyai cara penyelesaian mengenai bagaimana mengakhiri pandemik dan bagaimana membaikpulih ekonomi dengan cepat.

Pilihan lain adalah untuk kedua-dua negarawan ini dengan cepat membuat kesepakatan dan membuat kes kepada Raja bahawa mereka dapat bekerjasama dan bersatu dan menyatukan negara ini, sekurang-kurangnya sehingga PRU15.

(K.K Tan juga merupakan pengasas pusat penyelidikan Covid think-tank bertaraf dunia, di bawah Asian Heritage Museum Group).

*Ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan Samudera.my*

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: