NGO

SUHAKAM Agen Buka Jalan Iktiraf Gender Ketiga – Profesor Madya Dr Rafidah Hanim

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

JUMAAT, 13 Mei 2022 – “Kita berasa amat kecewa bila SUHAKAM menjadi agen bagi membuka jalan ke arah pengiktirafan gender ketiga berselindung di sebalik “kajian”,” ujar Pensyarah di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) Profesor Madya Dr Rafidah Hanim melalui satu hantaran yang dibuat di laman Facebook miliknya.

Beliau mengeluarkan kenyataan sedemikian berikutan daripada sebelum ini Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) dipercayai meneruskan kajian mengenai pengiktirafan golongan transgender di sisi undang-undang.

”Implikasi pengiktirafan gender ketiga ini boleh kita lihat sedang berlaku di negara-negara Barat. Tuntutan pengesahan jantina sendiri (Self-Identification), tanpa perlu pengesahan perubatan seperti “Gender Dysphoria”,” tambah pensyarah USIM itu lagi.

Profesor Rafidah turut menyertakan artikel daripada laman web Fair Play For Women di mana artikel tersebut menyatakan, kerajaan Scotland sedang merancang untuk menghapuskan “semak dan imbang” di seluruh United Kingdom dan membenarkan sesiapa sahaja yang berumur 16 tahun ke atas yang dilahirkan atau tinggal di Scotland untuk menukar jantina mereka mengikut undang-undang, dalam masa enam bulan, dan tanpa memerlukan sebarang diagnosis atau bukti perubatan.

“Draf rang undang-undang kini telah diperkenalkan ke Parlimen Scotland dan boleh menjadi undang-undang sebelum tahun ini tamat,” lapor Fair Play For Women.

Tambahan pula, mereka menganggarkan terdapat kira-kira 15,000 kanak-kanak kelahiran Scotland yang berumur 16 tahun ke atas yang masih bersekolah di sekolah Inggeris dan Wales akan dapat menggunakan sistem Scotland untuk menukar jantina mereka mengikut undang-undang semasa masih di sekolah.

Perkara ini membawa maksud, buat pertama kalinya, sekolah tersebut mungkin perlu berurusan dengan remaja lelaki yang memberikan sijil kelahiran sebagai seorang wanita yang baru mereka miliki kepada kakitangan sekolah dan bakal menuntut akses untuk tandas perempuan, bilik persalinan dan bidang sukan.

Selain daripada itu, jika anak anda memilih salah satu daripada lima belas universiti di Scotland, mereka akan dapat menggunakan sistem pengenalan diri Scotland untuk mendapatkan GRC dalam masa enam bulan sahaja.

“Sistem pengenalan diri Scotland akan terbuka kepada sesiapa sahaja yang “biasanya bermastautin” di Scotland, termasuk pelajar yang tinggal di sana untuk belajar.”

“Hal ini bermakna, anak lelaki atau anak perempuan anda akan memasuki universiti dan mendapat idea untuk menukar jantina pada minggu orientasi pertama. Kemudian mereka pulang semula ke rumah untuk sambut Hari Easter dengan menggunakan sijil kelahiran baru yang mengatakan mereka telah dilahirkan dalam jantina yang bertentangan.”

Walau bagaimanapun, selepas perundingan awam yang berpihak kepada UK mengenai pembaharuan GRA, kerajaan UK memutuskan untuk tidak mengalih keluar keperluan untuk diagnosis perubatan disforia jantina bagi orang yang ingin menukar jantina yang tertulis pada sijil kelahiran mereka.

Ini memberi kelegaan kepada wanita dan gadis di seluruh UK.

“Syukurlah, Menteri Wanita dan Persamaan kita Liz Truss memahami kebimbangan wanita dan gadis serta keperluan untuk perlindungan. Dia tahu pemeriksaan dan imbangan yang betul bagi penjagaan pintu perubatan adalah penting. Tiada apa yang berubah,” lapor Fair Play For Women.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: