Tempatan

Setiakah mereka kepada negara?

Selain ahli politik Cina, kaum Cina juga ikut menyelar tindakan pihak berkuasa ke atas restoran makanan yang memaparkan motif komunis China pada hiasan kertas dindingnya yang disifatkan sebagai tarikan pelanggan semata-mata dan tidak lebih daripada itu. Dalam membidas tindakan polis yang dianggap membabi buta, mereka mengutarakan pelbagai hujah untuk mempertahankan perbuatan pemilik restoran terbabit.

Dalam hal ini, sasaran restoran tersebut semasa pandemik Covid-19 dianggap sebagai tidak bertanggungjawab dan berniat jahat selain tiadanya keutamaan dalam menjalankan tugas. Serbuan ke atas restoran Cina itu didakwa didorong kebencian terhadap kaum Cina. Ia ikut dicemar sebagai serangan ke atas pihak tidak bersalah yang hanya ingin menghiaskan restorannya.

Seperkara lain, masakan yang dihidangkan itu dikatakan berasal dari Hunan, iaitu wilayah asal Mao Tse Tung, lalu perhiasan yang menggunakan imejnya dianggap sesuai sekali. Malah imejnya sebagai strategi pemasaran disifatkan sangat bertepatan kerana masakan Hunan didakwa mendapat jolokan makanan keluarga Mao Tse Tung.

Untuk berita penuh, sila klik di sini

Leave a Reply

Back to top button