Antarabangsa

Serangan Jambatan Crimea, Rusia Tuduh UK Terlibat

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

MOSCOW, 18 Julai 2023 – Britain menolak tuduhan Rusia pada Isnin bahawa perkhidmatan perisikan British mungkin terlibat dalam serangan ke atas jambatan Rusia ke Crimea, yang menghubungkan tanah besar Rusia dengan Semenanjung Crimea merentasi Selat Kerch.

Menurut jurucakap kementerian luar Britain dalam komen melalui e-mel, tuduhan ini adalah spekulasi tidak berasas dari Rusia dan UK tidak akan menguatkannya dengan mengulas lebih lanjut.

BACA JUGA: Kerajaan Iraq Musnahkan Menara Masjid Berusia 300 Tahun Demi Jalan

BACA JUGA: Awal Muharram: Kiswah Kaabah Ditukar Dengan Bantuan 7 Kren

BACA JUGA: ‘Akta Negara Bangsa’ Tangani Isu 3R Di Malaysia – Azalina

Timbalan Duta Besar PBB Rusia, Dmitry Polyanskiy, berkata pada hari Isnin, menyatakan bahawa perkhidmatan perisikan British mungkin terlibat dalam serangan yang mengorbankan dua orang, mencederakan seorang gadis, dan merosakkan jambatan itu.

“Saya tidak mendengar sebarang kecaman terhadap tindakan keganasan ini daripada mana-mana penaja Barat rejim Kiev”, kata Polyanskiy kepada Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Menurutnya lagi terlalu banyak petunjuk menunjukkan perkara itu. Namun pihaknya masih belum mengetahui sejauh mana penglibatan Barat, khususnya agensi perisikan British, terlibat dalam penyediaan dan pelaksanaan serangan pengganas ini.

Tuduhan itu muncul ketika Britain memperkenalkan 13 sekatan baharu, termasuk terhadap Menteri Pendidikan Rusia Sergey Kravtsov, sebagai tindak balas kepada percubaan Rusia untuk memusnahkan identiti kebangsaan Ukraine.

Pada awal hari Isnin, satu letupan merobohkan jambatan yang menghubungkan Rusia dengan Semenanjung Crimea, yang diambil alih oleh Moscow dari Ukraine pada 2014.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: