NGO

SERAHAN KUTIPAN TABUNG KILAT BELA RIDER PERTAHAN KALIMAH ALLAH

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini

1. Sukacitanya diumumkan bahawa PEMBELA ingin mengumumkan jumlah kutipan bagi Tabung Kilat Bela Rider Pertahan Kalimah Allah yang telah digerakkan pada tarikh 12 Jun 2021, jam 4.30 ptg – 8.30 malam adalah berjumlah RM78,500.00.

2. Pihak PEMBELA telah menyerahkan kutipan sumbangan orang ramai itu kepada Pengerusi Persatuan Penghantar P-Hailing Malaysia (PENGHANTAR) iaitu Saudara Zulhelmi Mansor yang mewakili rider-rider; Orang Yang Disyaki (ODYS).

3. Atas persetujuan bersama dan selaras dengan yang dijanjikan, cek RM5,000 (jumlah RM25,000.00) telah diserahkan untuk setiap rider yang ditahan bagi kegunaan segera kebajikan mereka manakala sebanyak RM15,000.00 diserahkan kepada persatuan mereka bagi agenda membela rider-rider pada masa akan datang.

4. Lebihan wang akan diuruskan oleh persatuan tersebut melalui pantauan peguam pihak ketiga selaku pemegang taruh (stakeholder) dan pihak PEMBELA bagi menjamin integriti kegunaan dana ini.

5. Dana ini amat penting kerana kes ini masih belum tamat kerana mereka ini masih belum melalui proses mahkamah, dan ianya pastinya proses yang panjang berdasarkan pengalaman kami selama ini.

6. Proses yang panjang di mahkamah ini biasanya akan menjejaskan pendapatan rider ini kerana perlu kerap naik turun mahkamah dan pekerjaan harian mereka pasti tergendala. Ini juga sebagai persediaan jika mereka dikenakan saman atau tuntutan ganti rugi kelak.

7. Perlu dijelaskan bahawa kutipan dana ini bukan untuk bayar wang tahanan reman sebagaimana yang didakwa oleh pihak polis tetapi difokuskan untuk wang jaminan mahkamah, jika sekiranya mereka didakwa. Jelas, pihak polis sudah tersalah faham dan keliru yang menyebabkan pihak polis membuat laporan polis.

8. Ini bukan kali pertama PEMBELA menguruskan kes sebegini, maka kita yakin dana ini sangat bermakna bagi rider-rider kita ini.

9. Setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih diucapkan kepada semua rakyat Malaysia atas sokongan padu membantu mereka ini. PEMBELA akan terus memberikan komitmen dalam agenda membela Agama, Bangsa dan Tanah Air.

Hj. Aminuddin Yahaya
Pengerusi Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA)

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker