Antarabangsa

Roket Gergasi Akan Dilancarkan Awal Disember Ini

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

WASHINGTON, 02 Oktober 2022 – SpaceX milik Elon Musk bakal melancarkan penerbangan sistem roket Starship gergasinya ke orbit buat kali pertama pada awal bulan Disember ini kerana ia dikatakan penting sebelum menerbangkan angkasawan NASA ke bulan dalam beberapa tahun akan datang.

Media melaporkan, misi ini akan menguji keseluruhan sistem buat pertama kalinya dengan melibatkan penggalak Super Heavy 230 kaki (70 meter) syarikat untuk mengangkat kapal angkasa Starship 160 kaki (50 meter) ke orbit.

Berdasarkan dokumen pengawalseliaan SpaceX, kapal angkasa Starship orbit akan memasuki semula atmosfera bumi kira-kira 90 minit selepas ‘The Super Heavy Booster’ kembali ke darat untuk memercikkan berpuluh batu dari pantai Hawaii.

Menurut pegawai kanan NASA, Mark Kirasich yang menyelia pembangunan program bulan Artemis itu, “Kami menjejaki empat penerbangan Starship utama. Yang pertama akan datang pada bulan Disember ini, sebahagiannya pula pada awal Disember.”

NASA pada 2021 memilih Starship SpaceX untuk mendaratkan manusia di bulan sekitar tahun 2025, buat kali pertama sejak 1972. Misi itu, di bawah kontrak kira-kira $3 bilion, memerlukan beberapa ujian penerbangan angkasa lepas sementara menangguhkan misi pendaratan pada 2025.

Bagaimanapun, misi SpaceX ini masih belum mendapat lesen daripada pihak Pentadbiran Penerbangan Persekutuan A.S yang bertanggungjawab menyelia keselamatan tapak pelancaran komersial.

Starship telah bersedia menjadi sistem roket utama SpaceX setelah dibangunkan sepenuhnya, bagi menggantikan kumpulan roket Falcon 9 sebagai perjalanan yang lebih berkuasa dan boleh diguna semula sepenuhnya ke angkasa untuk kumpulan besar satelit komersial, pelancong angkasa dan angkasawan profesional.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: