Antarabangsa

Ribuan Tangisi Ulang Tahun Penyembelihan Srebrenica, 30 Warga Muslim Bosnia-Herzegovina Dikenal Pasti

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

SREBRENICA, 12 Julai 2023 – Tiga puluh jenazah mangsa pembunuhan beramai-ramai Srebrenica di Bosnia dan Herzegovina telah dikebumikan ketika beribu-ribu orang memperingati ulang tahun peristiwa berdarah pembunuhan kejam umat Islam di Serbrenica.

Dua puluh lapan tahun selepas mereka dibunuh, 27 lelaki dan tiga remaja lelaki yang baru dikenal pasti melalui analisis DNA telah dikebumikan di tanah perkuburan di luar Srebrenica di timur Bosnia pada hari Selasa.

BACA JUGA: Projek Lapangan Terbang Baharu Tioman Hanya Menguntungkan Pemaju – Aktivis

BACA JUGA: 100,000 Al-Quran Terjemahan Bakal Diedarkan Di Sweden Sumbangan Kuwait

BACA JUGA: Ternak Ayam Di Kandang Babi: Tauke Tiada Lesen Telah Dikompaun

Saudara-mara mangsa boleh mengebumikan hanya sebahagian jenazah orang tersayang kerana hanya sedikit tulang belulang yang ditemui berselerak di beberapa kubur besar berhampiran Sungai Drina, kata seorang waris yang mengebumikan bapanya.

Pada 11 Julai 1995, rejim Serbia menyerbu kawasan selamat yang dilindungi PBB di Srebrenica. Mereka memisahkan sekurang-kurangnya 8,000 lelaki Muslim Bosnia daripada isteri, ibu dan saudara perempuan mereka dan menyembelih mereka.

Kemudian mayat mangsa pembunuhan beramai-ramai dimasukkan ke dalam kubur besar yang digali dengan jentolak di antara tapak pengebumian lain untuk menyembunyikan bukti jenayah perang mereka.

Pembunuhan beramai-ramai ini adalah puncak perang berdarah Bosnia 1992-1995, berlaku selepas perpecahan Yugoslavia, wilayah yang menyebabkan Serbia menentang dua lagi penduduk etnik.
Tragedi ini satu-satunya pembunuhan beramai-ramai di Eropah yang diakui sejak Holocaust.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: