Antarabangsa

Rabbi Seru Gencatan Senjata, Biden Buat Tak Endah

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

WASHINGTON, 04 November 2023 – Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden tidak mengendahkan seruan seorang rabbi yang menuntut dilaksanakan gencatan senjata demi menghentikan pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh rejim Israel.

Jessica Rosenberg seorang rabbi yang bercakap bagi pihak beribu-ribu orang Yahudi Amerika mencelah ketika Biden sedang bercakap kepada kira-kira 200 orang, menyeru dan menuntut agar gencatan senjata disegerakan dalam konflik Israel-Hamas.

Sebaliknya, Presiden AS itu membalas dengan mencadangkan hanya melaksanakan jeda kemanusiaan dan beliau turut menjelaskan bahawa ia bermaksud dengan memberi masa untuk mengeluarkan banduan yang merujuk kepada warga asing yang kini terperangkap di Gaza.

Rabbi Rosenberg kemudian diiringi keluar dari premis itu di mana insiden itu dirakam dalam video dan dikongsi oleh akaun Jewish Voice for Peace di X (dahulunya Twitter).

Sebelum ini, presiden turut berulang kali menegaskan bahawa AS akan tetap menyokong Israel dalam apa jua keadaan sekalipun. Pada masa yang sama, Jabatan Negara AS secara berterusan menolak gesaan untuk melaksanakan gencatan senjata, dengan alasan ia hanya akan menguntungkan Hamas.

Sokongan tanpa syarat Washington kepada Negara Yahudi itu telah mencetuskan kritikan dan tuduhan yang semakin meningkat untuk tidak mempedulikan kekejaman yang dilakukan oleh Pasukan Pertahanan Israel (IDF) terhadap penduduk awam Gaza.

Sementara itu, wakil tetap Rusia ke PBB, Vasily Nebenzya, telah menolak hujah Washington mengenai hak Israel untuk mempertahankan diri. Beliau menjelaskan bahawa sebagai kuasa pendudukan, ia tidak mempunyai hak sedemikian seperti yang diputuskan oleh Mahkamah Antarabangsa.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: