Antarabangsa

Puluhan Dimasukkan Ke Hospital Akibat Botulisme Bawaan Makanan Di Moscow

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

MOSCOW, 19 Jun 2024 – Lebih 120 orang mendapatkan bantuan perubatan dan sekurang-kurangnya 30 dalam rawatan rapi berikutan wabak yang disyaki keracunan makanan yang jarang berlaku dan sangat berbahaya di Moscow, kata pegawai kesihatannya pada Isnin.

Menurut laporan, pesakit telah dimasukkan ke hospital kerana disyaki botulisme bawaan makanan, satu keadaan mengancam nyawa yang menyerang sistem saraf dan boleh menyebabkan kegagalan pernafasan dan lumpuh.

Pihak berkuasa Rusia berkata wabak toksik itu datang daripada salad yang diedarkan oleh perkhidmatan penghantaran dalam talian yang popular, yang telah menggantung operasinya pada Ahad lalu buat sementara waktu di tengah-tengah siasatan jenayah.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, botulisme bawaan makanan boleh membawa maut tanpa rawatan pantas dengan antitoksin. Botulisme, yang tidak merebak antara manusia adalah keadaan yang sangat jarang berlaku biasanya disebabkan oleh makanan yang tidak diproses dengan betul.

Syarikat penghantaran makanan yang dikaitkan dengan wabak itu, Kuchnia Na Rayone, berkata ia telah mengenal pasti “kemungkinan insiden risiko” dengan salad yang menggunakan kacang tin, sambil menambah bahawa ia telah menggantung pesanan.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: