Tempatan

Perak Tidak Dapat Jual Air Kepada Pulau Pinang

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

PETALING JAYA, 02 Disember 2022 – Perak memutuskan untuk tidak membekalkan air mentah ke Pulau Pinang seperti yang dicadangkan, kata Menteri Besar Saarani Mohamad.

Keputusan itu muktamad meskipun Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH) bersama-sama membentuk kerajaan Perak kerana kapasiti air Sungai Perak hanya mencukupi untuk kegunaan domestik Perak.

“Ia bukan soal kerajaan BN atau PH, ia melibatkan memastikan bekalan air mencukupi di Perak. Walau apa pun pentadbiran (mentadbir negeri), kapasiti Sungai Perak cukup untuk kegunaan domestik sahaja.”

“Lebih-lebih lagi apabila kita merancang untuk membangunkan Perak menjadi sebuah negeri perindustrian, yang memerlukan banyak air,” jelasnya.

Beliau menjawab soalan ADUN Komtar Teh Lai Heng, yang dilaporkan berkata pembentukan bersama kerajaan Perak antara PH dan BN adalah peluang keemasan bagi Pulau Pinang untuk merealisasikan skim air Sungai Peraknya.

Pulau Pinang telah mencadangkan paip air mentah dari Sungai Perak sejak tahun 2009, tetapi Putrajaya tidak meneruskan rancangan itu.

Infrastruktur air utama biasanya berada di bawah bidang kuasa Persekutuan.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: