Tempatan

Pentadbiran PM10 Harus Teruskan Kelulusan RUU Mansuhkan Hukuman Mati Mandatori – MADPET

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KUALA LUMPUR, 20 Disember 2022 – Kerajaan Perpaduan pimpinan Perdana Menteri Anwar Ibrahim digesa untuk memansuhkan hukuman mati dengan meneruskan kelulusan rang undang-undang yang digubal untuk memansuhkan hukuman mati mandatori.

“Kami menyeru Kerajaan Perpaduan Anwar yang dipimpin oleh Pakatan Harapan untuk segera mengambil langkah seterusnya dan memansuhkan hukuman mati di Malaysia dengan kadar segera,” kata wakil NGO Rakyat Malaysia Menentang Hukuman Mati dan Penyeksaan (Madpet), Charles Hector dalam satu kenyataan.

Katanya sebagai sebuah negara demokrasi, Malaysia harus meneruskan hukuman yang adil, konsisten, berkadar dan dengan peluang untuk pemulihan.

“Pemansuhan hukuman mati, memihak kepada taubat, pemulihan dan peluang kedua adalah selaras dengan nilai-nilai agama dan budaya rakyat Malaysia yang berbeza.”

“Madpet menggesa untuk pemansuhan hukuman mati, dan moratorium hukuman mati sementara menunggu pemansuhan,” kata Hector.

Terdahulu, Malaysia dipuji kerana menjadi salah sebuah daripada 125 negara yang menerima pakai resolusi menentang hukuman mati di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada minggu lalu.

Ini adalah kali ketiga Malaysia menerima pakai resolusi untuk moratorium penggunaan hukuman mati dengan tujuan untuk memansuhkan hukuman mati, yang pertama adalah pada tahun 2018 di bawah kerajaan Pakatan Harapan.

Rang undang-undang itu pertama kali digubal pada tahun 2019 di bawah Liew Vui Keong, menteri yang bertanggungjawab terhadap undang-undang dalam Kerajaan Harapan pada masa itu.

Kemudian, Malaysia mengekalkan kedudukan ini pada tahun 2020 di bawah kerajaan Perikatan Nasional-Barisan Nasional.

Pada Jun 2022, Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) ketika itu mengumumkan keputusan untuk menghapuskan hukuman mati mandatori bagi 11 kesalahan dan 22 kesalahan lain yang membawa kemungkinan hukuman mati mengikut budi bicara mahkamah.

“Sekiranya semuanya berjalan lancar dan tiada gangguan pada sesi Belanjawan akan datang, kita tidak akan ada lagi hukuman mati mandatori pada 2023,” katanya.

Rang undang-undang itu dibentangkan awal tahun ini tetapi Parlimen telah dibubarkan pada 10 Oktober sebelum ia diluluskan.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: