Tempatan

Pengecualian Yuran Pelajar Palestin: Kerajaan Harus Utamakan Rakyat Sendiri Dahulu – Darell Leiking

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KOTA KINABALU, 16 November 2023 – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Moyog, Datuk Darell Leiking dalam satu kenyataan telah meminta pihak kerajaan agar mengutamakan rakyatnya sendiri terlebih dahulu berbanding pelajar warganegara asing berhubung bantuan dalam hal yuran dan kos pendidikan.

Kenyataan yang beliau keluarkan menerusi platform Facebook itu adalah bagi mengulas kepada pengecualian yuran buat pelajar Palestin di universiti awam yang sebelum ini dimaklumkan oleh Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin sambil memetik kepada laporan sebuah akhbar tempatan.

Dalam kenyataan tersebut, beliau berkata, “Terdapat ribuan pelajar yang merupakan warganegara Persekutuan Malaysia yang memerlukan bantuan dalam hal yuran dan kos pendidikan (di universiti awam dan swasta). Mereka sepatutnya diberi keutamaan dan tidak memberikan kepada bukan warganegara.”

“Saya tahu ini mungkin kedengaran sombong dan teruk kepada sesetengah orang, tetapi bagi saya, jika Kerajaan Madani berpendapat ini cara untuk membantu rakyat Palestin, mungkin Kerajaan Madani sepatutnya melakukan perkara yang sama terlebih dahulu kepada penduduk Sabah yang terpinggir (yang terpaksa pergi ke Semenanjung untuk masuk universiti kerana tempat di UMS Sabah tidak mencukupi untuk penduduk tempatan kerana kemasukan dikongsi oleh semua warganegara Malaysia),” katanya.

Jelas beliau, ramai orang Sabah terpaksa berjimat cermat untuk pergi ke pelbagai universiti yang ada di Semenanjung, sama ada universiti awam mahupun swasta.

“Jadi, saya percaya dan ini adalah pendapat saya kerana saya dan ramai rakan perniagaan saya telah diminta berkali-kali oleh ramai rakyat Sabah saya untuk membantu mereka dari segi kewangan (kos) setakat yang kami mampu untuk meringankan beban mereka apabila mereka tidak dapat mendapatkan biasiswa dan tempat di UMS Sabah. Ramai yang membantu secara peribadi kepada ramai rakyat Sabah yang memerlukan, TETAPI apabila melibatkan Kerajaan yang menghapuskan yuran untuk bukan warganegara/rakyat Sabah, saya fikir kita sepatutnya menetapkan garisan, sama ada anda menyukainya atau tidak!,” jelasnya lagi.

Beliau berkata, mana-mana kerajaan sepatutnya memberi keutamaan kepada rakyatnya sendiri terlebih dahulu, dan baginya yang mengambil kira hakikat bahawa Sabah mempunyai banyak perkara untuk dicapai dengan Semenanjung, rakyat Sabah (jika tidak semua rakyat Malaysia) sepatutnya diberi keutamaan terlebih dahulu berbanding pelajar bukan warganegara.

“Tumpukan pada peluang kemahiran dan akademik untuk semua rakyat Malaysia, terutamanya rakyat Sabah kerana rakyat Sabah tidak mempunyai ruang tempatan TETAPI pergi ke Semenanjung untuk melanjutkan pendidikan mereka.

Atau mungkin, Kerajaan Negeri Sabah, sepatutnya berhenti memasang papan tanda SMJ mereka dan menggunakan wang itu (jika itu adalah wang Kerajaan) untuk memberi bantuan kepada rakyat Sabah yang ingin melanjutkan pendidikan tetapi tidak dapat kerana keadaan seperti tiada tempat di UMS/tiada biasiswa dan kekurangan segala-galanya seperti rancangan pendidikan yang baik di Sabah!

Jadi, secara ringkasnya, jika Kerajaan Madani ingin membantu warga asing seperti rakyat Palestin, KENAPA tidak membantu selepas membantu RAKYAT SABAH/RAKYAT MALAYSIA terlebih dahulu!,” tegasnya dalam kenyataan tersebut,” tegas beliau.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: