Antarabangsa

Pemimpin Eropah Tuduh Presiden AS Sengaja Provokasi

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

SERBIA, 27 November 2022 – Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden telah mengucapkan tahniah kepada pemimpin Serb Bosnia, Milorad Dodik berkenaan dengan percutian yang diboikot oleh orang-orang Bosnia.

Ucapan tahniah tersebut telah dianggap oleh Dodik sebagai percubaan pemimpin AS itu bagi tujuan “provokasi”.

Dodik yang beragama Kristian Ortodoks itu telah menuduh Biden dengan tuduhan mengapi-apikan perpecahan di antara Bosnia dan Herzegovina melalui pesanan selamat kepada negara tersebut sebelum berlangsungnya “Statehood Day” pada 25 November.

“Saya tidak tahu apa yang akan saya panggil dan semua pekerja kedutaan AS tahu bahawa 25 November bukan hari cuti di Bosnia dan Herzegovina,” katanya.

Statehood Day adalah hari memperingati keputusan Persidangan Bosnia Anti-Fasis Kebangsaan pada 1943 bagi mengisytiharkan Bosnia dan Herzegovina sebagai sebuah unit persekutuan masa hadapan di dalam Persekutuan Yugoslavia yang berorientasikan sosialisme.

Ia seterusnya menjadi hari cuti kebangsaan pada pentadbiran Bosnia dan Herzegovina moden walaupun Republika Sepska dan para pemimpin Serbia di dalam Persekutuan Bosnia dan Herzegovina tidak pernah mengiktiraf tarikh tersebut.

Bosnia dan Herzegovina, sering dipendekkan kepada BiH, terdiri daripada dua entiti: Persekutuan Bosnia dan Herzegovina, dan Republika Srpska. Yang pertama adalah lebih daripada dua pertiga Muslim Bosnia, dengan Croat menyumbang 20% daripada populasi dan Serbia minoriti sebanyak 2.5%. Yang terakhir adalah lebih daripada 82% Serbia.

Kuasa di Persekutuan Bosnia dan Herzegovina kini dikongsi oleh wakil bagi setiap kumpulan etnik, manakala Dodik telah dilantik menjadi Presiden bagi Republika Srpska awal bulan ini.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: