PRU-15

Pemimpin DAP RSN Rayer Dihalang Masuk Sarawak

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KUALA LUMPUR, 17 November 2022 – Pemimpin Democratic Action Party (DAP), RSN Rayer telah dihalang daripada memasuki Sarawak, di mana dia dijadualkan menghadiri ceramah di Batu Kawa, Kuching, semalam.

Menurutnya, pihak imigresen negeri menafikan dirinya daripada masuk sebaik tiba di Kuching pada jam 5 petang tanpa memberikan sebab mengapa dia tidak dibenarkan memasuki bumi kenyalang itu.

“Saya orang Malaysia bukan? Mengapa saya dilarang melancong secara bebas di negara saya.”

RSN Rayer juga mempersoalkan mengapa ada sekatan untuk rakyat Malaysia dari Semenanjung Malaysia ke Sarawak sedangkan ini adalah negara demokrasi.

Justeru, susulan sekatan tersebut, penyandang Ahli Parlimen Jelutong itu dijadualkan pulang pada hari sama juga.

Dalam pada itu, Pengerusi DAP Lim Guan Eng meminta Kerajaan Negeri Sarawak menjelaskan mengapa penyandang Ahli Parlimen Jelutong, RSN Rayer dihalang daripada memasuki Sarawak.

“Biasanya, kuasa ini (melarang seseorang memasuki negeri ini) dilaksanakan untuk memastikan kestabilan, keselamatan dan keselamatan rakyat Sarawak. Tetapi saya tidak pernah tahu bahawa Rayer adalah satu ancaman kepada Sarawak. Saya ingin tahu apakah jenis ancaman yang ditimbulkan oleh Rayer.”

Menurut laporan media tempatan, ketika RSN Rayer dihalang oleh pegawai imigresen semasa mendarat di lapangan terbang Kuching petang semalam, dia diberitahu bahawa dia berada dalam senarai hitam imigresen negeri itu sejak 2016.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: