Tempatan

Pemilihan UMNO 2023 Penentu Keabsahan Sebenar Kerajaan Persekutuan

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KUALA LUMPUR, 25 November 2022 – “Pemilihan UMNO tahun hadapan akan menentukan keabsahan sebenar Kerajaan Persekutuan disertai parti ini yang kalah teruk dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15),” kata penganalisis dan pemimpin parti.

Ini adalah susulan desakan supaya Pengerusi Barisan Nasional (BN) Ahmad Zahid Hamidi berundur kerana isu integritinya yang mengakibatkan rakyat menolak BN.

Oleh itu, dijangkakan para pencabar Ahmad Zahid Hamidi akan merebut jawatan presiden parti dan memastikan UMNO kembali diterima rakyat, lapor media tempatan.

Penganalisis menjangka peluang menentang Ahmad Zahid Hamidi itu sudah pasti akan digunakan sebaik mungkin kumpulan yang tidak bersamanya dalam pemilihan parti itu.

Pensyarah dari Universiti Malaya Awang Azman Awang Pawi menjangkakan, Ahmad Zahid Hamidi akan ditentang kumpulan Ahli Parlimen yang memihak Perdana Menteri kesembilan, Ismail Sabri Yaakob.

Menurut Exco Pemuda, Bastien Onn, penolakan ke atas Ahmad Zahid Hamidi amat jelas ditunjukkan dalam PRU-15 apabila lawan berkempen bahawa undi untuk BN bermaksud menyokong presiden mereka.

Turut lantang, calon kerusi Parlimen Alor Gajah Shahril Sufian Hamdan yang meletak jawatan sebagai Ketua Penerangan UMNO dan mendesak Ahmad Zahid Hamidi bertanggungjawab ke atas kekalahan parti.

Menteri Besar Johor Onn Hafiz juga membuat gesaan sama terhadap Ahmad Zahid Hamidi dan berkata, keputusan PRU-15 menunjukkan orang Melayu menolak UMNO.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: