Tempatan

Pelaburan Scam: SSM Ada Kuasa Untuk Tangkap, Lebih RM1 Juta Lesap

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KUALA LUMPUR, 22 Jun 2023 – Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mempunyai kuasa menangkap tanpa menunggu pihak polis, kata Setiausaha Agung Pertubuhan Kemanusiaan Antarabangsa Malaysia (MHO) Hishamuddin Hashim pada sidang media semalam.

Tegasnya, SSM boleh membuat tangkapan walaupun ia adalah skim pelaburan yang tidak didaftarkan di bawah Akta Skim Faedah 2012.

BACA JUGA: STR 3 Disalurkan 26 Jun, Rayuan Dibuka Pada Julai

BACA JUGA: Demam, Selesema Tular Mungkin Kerana Gelombang Haba, COVID-19

BACA JUGA: Simpan Barang Kawalan, KPDN Temerloh Rampas 37,774 Kilogram Minyak Masak

“Seksyen 27A Akta Suruhanjaya Syarikat Malaysia memperuntukkan kuasa penguatkuasaan dan penyiasatan. Pendaftar mempunyai semua kuasa seorang pegawai polis dalam semua perkara yang diperuntukkan dalam prosiding,” kata Hishamuddin yang mewakili mangsa pelaburan palsu.

Menurutnya, lebih 100 mangsa skim pelaburan palsu dengan gabungan kerugian sekurang-kurangnya RM1 juta.

Namun, tiada tangkapan dibuat walaupun aduan itu difailkan pada Mac lalu.

“Ini adalah langkah ketiga yang dilakukan oleh mangsa penipuan selepas mereka membuat laporan kepada polis dan Suruhanjaya Sekuriti masing-masing pada Mac dan April, tetapi tiada tangkapan telah dibuat.”

Mengulas lanjut Hishamuddin berharap kenyataan yang dikeluarkan oleh pihaknya akan digunakan sebagai bukti dalam potensi penyelewengan atau kes penipuan yang difailkan oleh SSM.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: