Antarabangsa

Pasca COVID-19, Kadar Penginapan Hotel Di Mekah Cecah 100%

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

MEKAH, 16 April 2023 – Hotel di Mekah yang berhampiran dengan Masjidil Haram dan sekitarnya mencapai 100 peratus penghunian sepanjang 10 hari terakhir Ramadan walaupun lonjakan harga bilik meningkat. Ini merupakan tahap tertinggi dicatat selepas pandemik.

Kebangkitan itu terutamanya disebabkan kemudahan yang ditawarkan oleh kerajaan kepada jemaah haji dari luar negara.

BACA JUGA: Gempa Bumi Tidak Boleh Diramal

BACA JUGA: Limbungan Kapal Bernilai Lebih RM2 Bilion Bakal Dibina Di Melaka

BACA JUGA: MUDA Wilayah Persekutuan Tuntut Datuk Bandar Dipilih, Bukan Dilantik

Pelabur dan pemilik hotel pula telah mengambil kesempatan ini dengan membuka dan menawarkan kemudahan yang mereka ada.

Projek Bas Mekah telah membolehkan jemaah haji memilih hotel yang terletak di kawasan lain di sekitar Mekah, dengan bas menghubungkan kawasan ini dengan Masjidil Haram. Ini telah membantu memulihkan kawasan tersebut, terutamanya hotel di bawah empat bintang.

Adalah jelas bahawa rangkaian pengangkutan baharu itu telah membantu pengusaha hotel di luar kawasan pusat untuk memenuhi permintaan yang saksama dari jemaah umrah.

Salah satu sebab paling penting untuk jemaah memilih tempat penginapan mereka di luar kawasan pusat adalah harga hotel yang sangat tinggi.

Arwa Al-Ahmadi, pakar dalam sektor pelancongan dan hotel berkata, permintaan penginapan hotel sangat tinggi pada tahun ini dan mencatatkan keuntungan dan mewujudkan peluang pekerjaan. Ini mencerminkan keseluruhan sektor ini telah pulih sepenuhnya.

Al-Ahmadi turut menambah bahawa perkhidmatan kereta api Haramain, dan bas percuma dari lapangan terbang, telah membantu memudahkan pengangkutan untuk mengurangkan kesesakan.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: