Tempatan

NRES Akan Bawa Isu Lombong REE Ke MTEN

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

SUNGAI PETANI, 04 Julai 2024 – Kertas berkaitan perlombongan Unsur Nadir Bumi Bukan Radioaktif (NR-REE) akan dibentangkan kepada Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN), maklum Menteri Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES), Nik Nazmi Nik Ahmad.

Nik Nazmi berkata, kertas tersebut akan turut menyentuh mengenai pemetaan sebenar keberadaan mineral itu yang selama ini hanya ditentukan secara anggaran.

“Susulan Mesyuarat Majlis Mineral Negara Ke-3 (MMN Ke-3) semalam dan sebelum itu mesyuarat dengan Kementerian Ekonomi; Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri serta Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, satu kertas akan dibawa NRES ke MTEN.”

“Antara intipatinya nak pastikan di mana lokasi yang betul-betul sesuai untuk diteroka NR-REE kerana buat masa ini kita banyak tinjau dan hanya anggarkan lokasi mineral itu.”

“Kedua mahu memastikan bukan sahaja kita dapat hasil secara kasar iaitu bahan mentah itu tetapi untuk memproses sebahagiannya di negara kita seperti yang dilaksanakan di Kilang Lynas untuk unsur dari Australia yang berbeza dengan sumber di negara kita,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas mengetuai Op Patuh Bersepadu Pemutihan Kawasan Pengoperasian Kitar Semula Secara Haram di kawasan perindustrian di sini, pada Rabu.

Tambahnya, kertas berkenaan juga bagi memastikan operasi berkaitan industri mineral dilaksanakan secara lestari untuk mengelak sebarang pertikaian pada masa akan datang.

“Penggunaan teknologi bersesuaian juga perlu dipertimbangkan, di samping memastikan hasil mineral yang diperolehi itu dapat juga diproses di negara ini,” katanya.

Sementara itu, Nik Nazmi memaklumkan, terdapat beberapa syarikat menyatakan minat untuk pemprosesan REE yang dikeluarkan di Mukim Kenering, Hulu Perak, Perak.

“Kita sedang tengok bagaimana cara terbaik kerana ia melibatkan pelaburan yang besar dan syarikat-syarikat tersebut juga mahu jaminan daripada kerajaan.”

“Bagi nadir bumi di Kedah, prosedur operasi standard (SOP) sudah ada, kerajaan negeri sudah dimaklumkan cuma kita minta jangan kacau hutan, cuba eksploitasi di luar dulu,” katanya.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: