Tempatan

NGO Mahu Kerajaan Terima ICERD, Henti Menghukum LGBT

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KUALA LUMPUR, 14 Jun 2023 — Forum Hak Asasi Manusia dan Pembangunan Asia (Forum-Asia) menggesa Kerajaan meratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) bersama dengan Pertubuhan Masyarakat Sivil Malaysia (CSO), dalam laporan yang dipanggil ‘Keadaan Gangguan: Menilai Kesan COVID-19 Malaysia -19 Undang-Undang Tentang Ruang Sivik’.

BACA JUGA: Projek Hidroelektrik TNB Bakal Tenggelamkan Tapak Arkeologi Prasejarah Kelantan

BACA JUGA: MP DAP Mahu Penceroboh Ladang Durian Haram Diberikan Lesen

BACA JUGA: Setelah Diterjah MB, KKM Luluskan Peruntukan Khas Untuk Johor

Mereka juga mengesyorkan agar Kerajaan menamatkan “pemburuan’ terhadap komuniti lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT).

Undang-undang regresif, termasuk Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (CMA), Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) (SOSMA) 2012, dan Akta Hasutan 1948 mesti dimansuhkan juga, katanya.

Laporan itu juga mencadangkan agar Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) dapat memastikan perlindungan yang lebih kukuh kepada aktivis hak asasi manusia dan CSO di samping menyerahkan penemuan suruhanjaya itu kepada Parlimen untuk dibahaskan.

Tambahnya lagi, kesejagatan dan kesalinghubungan semua hak asasi manusia mesti ditekankan dan memastikan perbincangan berkaitan bagaimana kaum, royalti dan agama dapat mempengaruhi perspektif dan dasar dapat diteruskan.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: