Antarabangsa

New Zealand Mahu Negara-Negara Kuasa Besar Mendengar Pandangan Negara Pasifik

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

NEW ZEALAND, 30 September 2022 – New Zealand meminta negara-negara kuasa besar seperti Amerika Syarikat dan China untuk mendengar pandangan negara-negara Pasifik melalui Forum Kepulauan Pasifik dan berusaha untuk menangani keperluan rantau itu.

Menurut Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta, beberapa negara Pasifik telah mengadu bahawa mereka telah terperangkap di tengah-tengah pertempuran kuasa besar untuk mendapatkan pengaruh.

Justeru, adalah penting bagi Amerika Syarikat dan mana-mana kuasa besar lain untuk terlibat dengan Pasifik menggunakan sistem sedia ada.

“Adalah penting untuk kita menyelaras dan bekerjasama dalam bidang utama yang boleh membantu Pasifik mencapai keutamaannya.”

Nanaia Mahuta menambah, memikirkan usaha yang tidak berjaya oleh Menteri Luar China Wang Yi untuk menjadikan hubungan dua hala menjadi perjanjian multilateral telah membuat negara Pasifik mula memikirkan dengan mendalam dan berhati-hati bagaimana ia mahu melihat kepentingan keselamatannya akan terkesan.

Selain itu, beliau memaklumkan bahawa Amerika Syarikat sedang mengadakan sidang kemuncak dua hari dengan pemimpin Pasifik yang memberi tumpuan kepada isu-isu seperti perubahan iklim dan kesihatan.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: