Jalan Lurus

Negara Kita Diuji, Maka Seharusnya Kita Kembali Kepada Allah – Abdul Kareem Khadaied

Tamadun Islam telah berjaya dalam menjaga keseimbangan sempurna antara agama dan sains, Haqiqah (realiti batin) dengan Syariah (keujudan duniawi  dan undang-undang berdasarkannya). Itulah sebabnya mengapa umat Islam sentiasa menerima wabak sebagai hukuman, ujian, pengajaran dan rahmat. Ini pegangan orang-orang yang beriman. Ia berkenaan Qadr Allah swt. Tetapi semua ini tidak pernah menghalangi mereka untuk mengembangkan ilmu Epidemiologi, Imunologi, teori patogen dan bahkan pembangunan vaksin itu sendiri.

Tetapi tidak pernah suatu ketika Sains Perubatan dianggap sebagai pengganti Qadr Allah.  Qadi Abu Bakar, murid al Imam Ghazzali dalam Ahkam al Qurannya menulis bahawa alasan utama mengapa Nabi (saw) melarang umat Islam melarikan diri dari tempat yang terkena wabak adalah kerana ia akan menyebabkan bimbang kemungkinan berlakunya penyelewengan dalam Aqidah dan Iman.

Orang mungkin mula berfikir bahawa kita dijangkiti kerana ‘kita tinggal’ atau kita akan diselamatkan daripada dijangkiti jika kita pergi. Dan inilah alasan mengapa Nabi (saw) mengatakan “Tidak ada penyakit yang menular” sebelum mengatakan “lari dari kusta”. Sebilangan orang jahil menganggap ini adalah hadis ‘tidak ilmiah’.  Apa sebenarnya maksudnya ialah virus tidak mempunyai kekuatan bebas untuk menyebabkan penyakit. Hanya apabila Allah menghendaki seseorang dapat dijangkiti. Ini adalah sesuatu yang kita semua saksikan dan kagum. Banyak orang yang mempunyai semua sebab untuk  dijangkiti, tetapi mereka masih tidak dijangkiti. Dan seseorang yang sangat berhati-hati dalam memastikan semua elemen dan nasihat yang tergunapakai untuk mengelakkan jangkitan pula dijangkiti . Ini bukan bererti kita tidak berusaha, tetapi usaha kita bukanlah penentu penghasilan usaha.

Dalam ilmu  perubatan dan penyembuhan wujud hadis yang bermaksud  Allah telah mengirimkan penawar untuk setiap penyakit. Apabila penawarnya sesuai dengan penyakit itu, maka dengan KEBENARAN ALLAH, orang itu sembuh.

Daripada Abi Darda’ RA, bahawa Nabi SAW bersabda: Maksudnya: “Sesungguhnya Allah Taala telah menurunkan penyakit dan ubat dan menjadikan bagi setiap penyakit itu ubatnya, maka berubatlah kamu dan jangan kamu berubat dengan benda yang haram.” [Riwayat Abu Daud (3874)][Syeikh Syu’aib al-Arna’outh menilai hadis ini sebagai sahih li ghairihi]

Bukanlah virus yang membunuh. Bukan pula vaksin yang menyelamatkan. Kita adalah hamba Allah. Takkan tidak ada perbezaan dalam perspektif kita dan perspektif Anthony Fauci, demi Tuhan?

Saya teringatkan hadis berikut :

Abu Dzar RA berkata:

كُنْتُ أَمْشِي مَعَ رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، فَقَالَ : ( لَغَيْرُ الدَّجَّالِ أَخْوَفُنِي عَلَى أُمَّتِي ) قَالَهَا ثَلَاثًا . قَالَ : قُلْتُ : يَا رَسُولَ اللهِ ، مَا هَذَا الَّذِي غَيْرُ الدَّجَّالِ أَخْوَفُكَ عَلَى أُمَّتِكَ ؟ قَالَ : أَئِمَّةً مُضِلِّين

Aku berjalan bersama Rasulullah SAW lalu Beliau bersabda: Sungguh selain Dajjal ada yang sangat membuatku khawatir atas umatku. Beliau sampaikan tiga kali, lalu Abu Dzar RA berkata: Aku bertanya: Wahai Rasulullah, apa yang lebih Engkau khawatirkan atas umatmu selain Dajjal ? Beliau menjawab: Para pemimpin yang menyesatkan. (Musnad Ahmad 21296)

Orang awam diberitahu  terus menerus , bahawa jika anda tidak mengambil vaksin, ANDA  MUNGKIN AKAN MATI. Sekiranya anda mengambil vaksin, ANDA AKAN HIDUP. Jadi pada dasarnya menurut rasional ini, vaksinnya adalah Al Muhyi (The Life Giver) yang merupakan salah satu sifat dari Allah Yang Maha Tinggi. Untuk sengaja mengaitkan apa-apa dengan kualiti pemberian hidup ini adalah Syirik, dosa yang tidak dapat dimaafkan untuk menyekutukan Allah. Dan untuk melakukan ini secara tidak sengaja masih merupakan Syirik tetapi syiriknya yang tersembunyi atau kecil. Sebagai umat Islam kita tahu bahawa tidak ada vaksin di dunia, tidak ada ubat di dunia yang dapat mencegah kematian. Tiada! Sekiranya kematian ditulis untuk anda, sama ada anda mengambil vaksin atau tidak, sama ada kita sihat atau tidak, sama ada kita tua atau muda. Kita akan mati. Sekiranya kita percaya bahawa vaksin dapat memberi kita kehidupan, memanjangkannya dan mencegah kematian kita, maka bukan sahaja kita salah (secara Islamik) tetapi kita juga telah melakukan satu kesalahan yang sangat berat ! Kita sebenarnya telah menyamakan beberapa mililiter cecair dengan Allah yang Maha Agung seperti Al Muhyiy (pemberi kehidupan).

“Sebelum Hari Kiamat tiba, akan ada kesengsaraan seperti kepingan malam yang hitam, ketika seorang lelaki akan bangun sebagai orang yang beriman tetapi menjadi kafir pada waktu petang, atau dia akan menjadi orang yang percaya pada waktu petang tetapi akan menjadi kafir pada waktu pagi.” Oleh itu, biasakanlah untuk mengucapkan doa ini untuk melindungi diri kita dari melakukan syirik tanpa sengaja:

الَّلهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ أَنْ أُشْرِكَ بِكَ وأَنا أَعلَمُ وأَستَغفِرُكَ لما لا أَعلَمُ

Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada dengan sengaja mengaitkan pasangan dengan-Mu, dan aku meminta ampun-Mu atas perkara yang tidak aku ketahui

Kita tidak menolak usaha untuk mengambil langkah langkah keselamatan kesihatan. Usaha itu sebahagian dari tuntutan agama. Kita puji usaha-usaha baik yang sedang dilakukan pelbagai pihak, tetapi apa yang perlu ditekankan ialah kita tidak beriktikad bahawa usaha kita itu syarat pada penghasilan. Kepada Allah jua kita berharap dan bertawakkal.

Atas hakikat ini maka sepatutnya digerakkan VAKSIN IMAN. Mengajak masyarakat memohon ampun dari Allah SWT, merayu belas kasih dan Rahmat dari Allah SWT. Negara Brunei D.S yang telah bebas kes tempatan lebih 260 hari, di mana Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Brunei Brunei menitahkan supaya semua rakyat membaca surah Yassin dan berdoa setiap pagi, adalah satu contoh yang baik dan wajar diikuti.

Malaysia sebagai sebuah negara yang mana Islam adalah Agama Persekutuan perlu mengerakkan satu usaha bersepadu memohon bantuan Allah SWT.

Abdul Kareem Bin Said Khadaied,

Setiausaha Agung,
Persatuan Sufi Antarabangsa.ac

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: