Antarabangsa

NASA Kitar Semula Air Kencing & Peluh Jadi Air Minuman

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

AMERIKA SYARIKAT, 03 Julai 2023 – NASA mengumumkan bahawa air kencing dan peluh angkasawan di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) berjaya dikitar semula menjadi air minuman bersih.

Pencapaian itu dicapai oleh Kawalan Alam Sekitar dan Sistem Sokongan Hayat (ECLSS) semasa demonstrasi Perhimpunan Pemproses Urin (UPA) yang dipertingkatkan, yang mengitar semula air kencing kepada air menggunakan penyulingan vakum.

BACA JUGA: Sewa Kedai Naik 700%, Peniaga Pasar Runsing

BACA JUGA: Hukum Pihak Tidak Sealiran Ideologi, Ancam Keselamatan Negara –JAKIM

BACA JUGA: Isu Sekolah Islam Persendirian: Kerajaan Negeri Akan Bawa Ke MMKN

Sebahagian daripada ECLSS ialah Sistem Pemulihan Air yang menghasilkan air minuman. Satu komponen menggunakan penyahlembapan canggih yang menangkap lembapan yang dihasilkan oleh nafas dan peluh anak kapal, yang bertukar menjadi air minuman.

Komponen lain pra-merawat air kencing dan kemudian menggunakan teknologi untuk menyaringnya ke dalam air yang boleh dikitar semula.

Walau bagaimanapun, penyulingan ini masih meninggalkan beberapa air garam dari air kencing, produk sampingan yang NASA katakan masih mempunyai sedikit air yang boleh digunakan semula.

“Jika ini menimbulkan persoalan, ‘adakah angkasawan kita minum air kencing di angkasa?’ jawapannya jelas; sama sekali tidak,” kata Pengurus Subsistem Air ECLSS, Jill Williamson.

Jelasnya, air yang dihasilkan di atas ISS adalah lebih baik daripada apa yang dihasilkan oleh sistem air perbandaran di Bumi.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: