Antarabangsa

Musnahkan Sistem Kesihatan Gaza, Taktik Klasik – Aktivis

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

AFRIKA SELATAN, 22 November 2023 – Pakar perubatan, kemanusiaan dan aktivis terkenal dunia Dr Mads Gilbert berkata rejim Zionis menyerang dan memusnahkan sistem penjagaan kesihatan Palestin adalah untuk memusnahkan harapan, dan ia adalah strategi perang klasik.

Gilbert, yang berpangkalan di Hospital al-Shifa di Gaza, berkata tiada bukti wujudnya pusat operasi Hamas di bawah hospital itu yang didakwa oleh Israel. Pada minggu lalu, tentera rejim Zionis menyerbu hospital itu dengan mengatakan mereka percaya terdapat pangkalan Hamas di bawahnya.

Mesin propaganda Israel dan media arus perdananya, benar-benar taksub untuk cuba membuktikan bahawa Hospital al-Shifa di Gaza City adalah pusat arahan tentera Hamas.

Menurut data terkini, terdapat ratusan serangan terhadap sistem kesihatan. Di Gaza sahaja, terdapat 152 serangan kesihatan, 38 ambulans terjejas, 16 pekerja kesihatan terbunuh, dan 38 pekerja kesihatan cedera.

Di Tebing Barat, terdapat 158 serangan kesihatan, 129 ambulans terjejas, dan 22 pekerja kesihatan cedera. Terdapat hampir 200 kakitangan penjagaan kesihatan terbunuh dalam serangan itu, termasuk 31 doktor, 68 jururawat, 20 paramedik, 26 ahli farmasi, dan 14 kakitangan makmal.

Terdapat 36 hospital di Gaza. Pada 8 Oktober, 34 hospital sebahagiannya berfungsi dan dua tidak berfungsi. Bagaimanapun, sebulan kemudian direkodkan hanya terdapat sembilan hospital separa berfungsi dan 27 hospital tidak berfungsi.

Menurut Gilbert, data ini menunjukkan bahawa hampir tiada sistem penjagaan kesihatan utama di Gaza, katanya ketika berkongsi pengalamannya ketika tentera rejim Zionis melancarkan serangan ke atas Gaza.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: