Antarabangsa

Mesir-Turkiye Berdamai Lantik Duta, Setelah Puluhan Tahun Seteru

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KAHERAH, 05 Julai 2023 – Mesir dan Turkiye berdamai dan meningkatkan hubungan diplomatik mereka pada hari Selasa, dengan mengumumkan duta baharu buat kali pertama selepas keretakan antara kedua-dua negara selama sedekad.

Amr Elhamamy dilantik menjadi duta Mesir di Ankara, manakala Turkiye mencalonkan Salih Mutlu Sen untuk menjadi dutanya di Kaherah.

BACA JUGA: Menteri Rempuh Imigresen: Tidak Hormat Penjawat Awam, Langgar Bidang Kuasa Kementerian Lain

BACA JUGA: Peniaga Uptown Pahlawan Walk Bakal Dipindahkan Tidak Benar – Rais

BACA JUGA: 197 Kawasan Hotspot Bencana Alam Dikenal Pasti Di Perak

Dalam satu kenyataan bersama, keputusan itu bertujuan untuk mewujudkan semula hubungan normal antara kedua-dua negara dan mencerminkan keazaman bersama mereka untuk berusaha memperkukuh hubungan dua hala mereka, demi kepentingan rakyat Mesir dan Turkiye.

Menurut Menteri Luar Turkiye, hubungan kedua-dua negara akan terus bertambah baik dengan pesat dalam bidang politik, ekonomi dan semua bidang lain. Tambahnya lagi, ini adalah kehendak Presiden kami (Recep Tayyip Erdogan) dan kerajaan.

Keretakan hubungan diplomatik merosot teruk pada Julai 2013 apabila Jeneral Tentera Abdel Fattah el-Sissi mengetuai penyingkiran tentera Presiden Islam yang dipilih Mohammed Morsi berikutan protes besar-besaran terhadap pemerintahannya yang memecahbelahkan selama setahun.

Mesir kemudiannya mengusir duta Turkiye, kerana negara itu telah menyokong Morsi dan kumpulan Ikhwanul Muslimin, yang diklasifikasikan oleh Kaherah sebagai kumpulan pengganas.

Ketegangan itu reda pada 2021 dan perbincangan untuk memperbaiki hubungan telah dimulakan semula. Mesir pada tahun yang sama turut memperbaiki hubungan dengan Qatar, negara lain yang telah menyokong Morsi dan Ikhwanul Muslimin.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: