Antarabangsa

Menjelang Minggu Terakhir Ramadan, Pihak Berkuasa Keselamatan Saudi Sedia Terima Pengunjung

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

RIYADH, 13 April 2023 – Pasukan dan agensi keselamatan Arab Saudi bersedia menerima jemaah haji dan jemaah lain serta turut mengalu-alukan kehadiran mereka pada hari-hari terakhir bulan suci Ramadan, lapor Agensi Akhbar rasmi Saudi (SPA).

Semasa sidang akhbar anjuran Kementerian Dalam Negeri di Mekah pada hari Selasa, para pegawai membincangkan rancangan dan persiapan kementerian itu bagi menjamin kelancaran ibadah umrah dan sambutan Aidilfitri.

BACA JUGA: Lelaki Dituduh Tendang Pintu Surau Diberkas Polis

BACA JUGA: Kerajaan Janji Bertindak Segera Kekang Isu Kekurangan Bekalan Raya Ini

BACA JUGA: KDN Bakal Senarai Hitam Syarikat Edar Al-Quran Tanpa Kelulusan

Setakat ini, rancangan yang ditetapkan oleh pasukan keselamatan umrah untuk menjaga keselamatan dan keselamatan sepanjang Ramadan telah mencapai matlamatnya, kata Pengarah Keselamatan Awam Leftenan Jeneral Mohammad bin Abdullah al-Bassami.

Al-Bassami, turut menyatakan kesiapsiagaan pasukan itu bagi menangani pengunjung dan jemaah dalam julat yang tinggi bagi tempoh 10 hari terakhir Ramadan. Beliau turut memuji penyelarasan dan kerjasama antara agensi dan jabatan yang berbeza dalam memastikan kelancaran operasi sejak awal Ramadan.

Bagi pihak Ketua Pengarah Pertahanan Awam Mejar Jeneral Dr. Hammoud bin Suleiman al-Faraj, beliau menyatakan bahawa pasukan pertahanan awamnya telah bekerja tanpa henti setiap hari sejak awal Ramadan.

Menurutnya juga, pasukan itu telah bekerja sepanjang masa untuk menyediakan perkhidmatan kepada jemaah umrah dan jemaah lain di 48 tapak. Tambahnya lagi, pasukan dan unit pertahanan awam turut akan ditempatkan di lebih 111 tapak di Mekah dan Madinah.

Mengenai ketibaan jemaah haji pula, Timbalan Ketua Pengarah Mejar Jeneral Dr. Saleh bin Saad al-Murabba berkata semua unit di sempadan udara, darat dan laut telah bersedia untuk memastikan prosedur yang lancar dan cepat dapat dilaksanakan.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: