Tempatan

Mendaulatkan Bahasa Melayu Sebagai Bahasa Rasmi & Kebangsaan Jadi Ikrar Parti Kerajaan Perpaduan

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KUALA LUMPUR, 17 Disember 2022 – Mendaulatkan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi menjadi ikrar bagi semua parti dalam Kerajaan Perpaduan.

Kenyataan sedemikian disebut dalam Perjanjian Persefahaman Kerjasama yang ditandatangani oleh setiap setiausaha agung parti dalam gabungan itu iaitu parti Pakatan Harapan (PH), Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak (GPS) serta Warisan.

Bagaimanapun, rakyat masih boleh menggunakan, mempelajari serta mendapat pendidikan dalam bahasa-bahasa lain seperti yang termaktub dalam Perkara 152 (tertakluk kepada Perkara 161) Perlembagaan Persekutuan.

Seiring dengan itu, perjanjian itu turut menggalakkan perkembangan dalam kebudayaan serta kesenian Malaysia yang berasaskan unsur-unsur unggul daripada semua warisan peradaban yang wujud di negara ini.

Selain daripada mendaulatkan Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi, perjanjian itu juga akan mempertahankan sistem Raja Berperlembagaan di samping memperkukuh Demokrasi Berparlimen dan mendukung hak serta kuasa rakyat.

Kerajaan Perpaduan Malaysia itu juga bermatlamat dalam memantapkan sistem politik negara yang sesuai dengan kehendak serta kepentingan rakyat seperti yang disebut dalam Perkara 2(b)(ii) perjanjian itu.

Perjanjian Persefahaman Kerjasama untuk membentuk Kerajaan Perpaduan Malaysia itu malah beriltizam untuk menjana kesepakatan rakyat dalam memacu Malaysia di atas landasan yang progresif dan majmuk serta memulihkan kestabilan politik dan melaksanakan suatu agenda perpaduan dan reformasi.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker