Tempatan

Memorandum Peringatan Hari Solidariti Kashmir 2023

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

Jangan lupa sertai Tiktok, Youtube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini. 

5 Februari 2023

Kepada H.E Antonio Guterres Setiausaha Agung United Nation disampaikan melalui
Encik Niloy Banerjee
Resident Representative for Malaysia, Singapore and Brunei Darussalam United Nation Development Programme Putrajaya, Malaysia

Dalam memperingati Hari Solidariti Kashmir pada 5 Februari setiap tahun, kami menyampaikan penegasan kami bahawa PBB mesti mengambil langkah tegas untuk menamatkan penderitaan rakyat Kashmir.

Kami berdiri dalam solidariti dengan rakyat Kashmir dan tetap komited untuk berjanji untuk isu Kashmir di bawah pendudukan India, untuk menjadi agenda tinggi masyarakat antarabangsa.

Kami menyatakan perpaduan kami dengan warga Kashmir dan akan mencari penyelesaian yang adil kepada pertikaian Kashmir.

Tahun-tahun penindasan India sejak 1947 di wilayah Jammu dan Kashmir melalui pendudukan haram telah menimbulkan penderitaan yang tidak berperikemanusiaan dengan pelbagai kekejaman ke atas penduduk Kashmir.

Pembatalan Perkara 370 dan 35 (A) oleh Delhi telah menuai status autonomi Kashmir, dengan itu membenarkan India melancarkan serangan ke atas Kashmir sesuka hati.

Kashmir kini ditinggalkan di bawah belas kasihan lebih daripada 700,000 tentera tentera India, menjadikan Kashmir sebagai zon paling tentera di dunia.

Pelanggaran serius undang-undang antarabangsa terlalu jelas untuk diabaikan. Pembunuhan, rogol, pemusnahan rumah, penahanan sewenang-wenangnya adalah senarai layanan kejam oleh tentera India terhadap Kashmir.

India telah melanggar undang-undang Konvensyen Geneva ke-4 yang melindungi orang awam, undang-undang antarabangsa dan Deklarasi Hak Asasi Manusia.

Bagaimanapun PBB telah tidak berupaya untuk bertindak meninggalkan orang awam Kashmir di bawah belas kasihan tentera India.

Apa yang Kashmir alami adalah kematian yang perlahan. Pembasmian harian warga Kashmir, muda dan tua, dengan pertemuan palsu adalah perkara biasa. Laporan telah menggambarkan tindakan jenayah tidak berperikemanusiaan yang mengerikan oleh tentera India sejak 5 Ogos 2019 dengan banyak mangsa.

Kami dikejutkan dengan beribu-ribu mangsa rogol, wanita balu, kanak-kanak menjadi yatim piatu, rumah dirobohkan, beribu-ribu dibutakan oleh senapang pelet di bawah penjajahan India.

Laporan mengenai penindasan terhadap warga Kashmir yang diterima amat membimbangkan.
Persidangan Hurriyat Semua Pihak telah merekodkan senario yang mengerikan: ▪ Nasib Kashmir adalah salah satu adegan yang tidak berperikemanusiaan sejak 5 Ogos 2019:

Syahid 609
Balu 38
Yatim piatu 91
Cedera 2278
Ditangkap 17993
Struktur rosak 1093

Kashmir berada di bawah pendudukan dan terdapat banyak bukti pembunuhan beramai-ramai dan pembersihan etnik, yang dilakukan oleh tentera India.

Undang-undang yang digubal oleh Delhi disasarkan untuk membersihkan dan menetapkan semula populasi demografi Kashmir.

Di bawah ideologi Hindutva oleh kerajaan BJP India, umat Islam dianggap sebagai penghalang untuk membina sebuah negara Hindu sepenuhnya. Kashmir adalah sasaran utama untuk mengubahnya menjadi negeri dominan Hindu.

Kami memanggil PBB:

1. Untuk segera mengenakan langkah-langkah untuk menjalankan Resolusi PBB untuk menyelia plebisit bagi orang Kashmir untuk menentukan sendiri dan memutuskan masa depan mereka.

2. Untuk mengenakan Artikel Konvensyen Geneva ke-4 ke atas India untuk melindungi orang awam Kashmir.

3. Untuk segera menarik keluar tentera India dari Jammu dan Kashmir dan mengerahkan tentera penjaga keamanan PBB ke Kashmir.

4. Untuk menghentikan semua operasi bersenjata jenayah yang telah mencederakan, menangkap dan membunuh wartawan Kashmir dan penentang politik

5. Untuk mendakwa pegawai India dan mereka yang disyaki memainkan peranan dalam tindakan pembunuhan beramai-ramai terhadap Kashmir.

Mohd Azmi Abdul Hamid
Presiden MAPIM

Disahkan oleh:

▪ Sekretariat Majelis Ulama Asia
▪ Perikatan Masjid Sedunia untuk Perpaduan

Memo ini diserah hari ini kepada Setiausaha Agung PBB di Pejabat PBB, Putrajaya.

Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan samudera.my

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker