Tempatan

Malaysia Tidak Akan Hantar Pasukan Ketenteraan Ke Palestin

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

PUTRAJAYA, 20 Oktober 2023 – Kerajaan tidak akan menghantar pasukan ketenteraan ke Semenanjung Gaza sebaliknya akan memberi tumpuan kepada bantuan kemanusiaan kepada rakyat Palestin yang terjejas akibat serangan Israel.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi amaran kepada orang ramai agar berhati-hati apabila membincangkan isu berkenaan dan berkata kerjasama dengan negara Arab lebih penting buat masa ini.

“Terdapat kumpulan yang membangkitkan idea itu dan mendesak Kerajaan menghantar angkatan tentera ke sana. Itu bukan perkara yang akan dipertimbangkan buat masa ini, dan saya tidak fikir kita patut mencetuskan perbincangan seperti ini.”

“Menghantar batalion ke sana tidak semudah itu. Terlalu banyak perkara yang perlu dipertimbangkan. Jadi buat masa ini, kita fokus untuk menghulurkan bantuan kemanusiaan.”

Anwar berkata demikian ketika menyampaikan ucapan di kutipan sumbangan Tabung Akaun Amanah Kemanusiaan Rakyat Palestin (AAKRP) pada Khamis.

Semalam menyaksikan dana itu menerima RM71 juta daripada lebih 40 syarikat, dengan Khazanah Nasional Bhd bersama syarikat berkaitan kerajaan, menjadi penyumbang terbesar RM15.5 juta.

Ini menjadikan jumlah bantuan dari Malaysia kepada RM81 juta.

Anwar kemudiannya dilaporkan berlepas ke Riyadh bagi menghadiri Sidang Majlis Kerjasama Teluk (GCC) dan ASEAN yang berlangsung pagi ini.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: