Tempatan

Malaysia Di Ambang Kemusnahan, PMX Ikrar Selamatkan Malaysia

Jangan lupa sertai TikTok, YouTube, Telegram, Twitter, Instagram dan Facebook kami untuk berita terkini.

KUALA LUMPUR, 10 Jun 2023 – Perdana Menteri Malaysia Dato’ Seri Anwar Ibrahim menegaskan tentang keperluan untuk pembaharuan dan perubahan untuk menjadi negara maju di mana beliau berkata bahawa Malaysia mesti berubah atau ia tidak akan bertahan.

Dalam temu bual bersama program 101 Timur Al Jazeera, beliau menegaskan komitmen untuk mengubah Malaysia daripada asas yang berdasarkan keperluan kaum kepada asas yang berdasarkan tindakan afirmatif.

BACA JUGA: GEMPAR! Belgium Cipta Teknologi Proses Darah Babi Menjadi Air Minuman

BACA JUGA: Siam Boleh Tuntut Kedah: PMX Jangan Merepek Bab Sejarah Negara – Aminuddin Yahaya

BACA JUGA: Gunakan MyKad, Sekat Ketirisan Subsidi

Menurut Anwar yang bercakap mengenai tadbir urus negara yang dilihat semakin musnah, adalah menjadi kewajipan beliau untuk melaksanakan dan menyempurnakan perubahan dasar ini.

Bagi Anwar, pendekatan berasaskan keperluan akan membantu orang Melayu lebih daripada dasar berasaskan kaum, ini kerana dasar berasaskan kaum telah terbukti digunakan oleh segelintir elit dan kroni mereka untuk menguntungkan diri mereka sendiri.

Walaupun dasar itu sepatutnya bersifat sementara, namun ianya telah kekal di tempatnya sejak itu dan telah mewujudkan kebencian yang mendalam di kalangan masyarakat Cina dan India serta menyebabkan ramai orang meninggalkan Malaysia untuk mencari peluang yang lebih baik di tempat lain.

Ketidaksamaan pendapatan yang agak tinggi di Malaysia juga telah menimbulkan persoalan sama ada dasar tersebut telah sampai kepada mereka yang paling memerlukannya. Dengan enam pilihan raya negeri yang dijadualkan berlangsung menjelang Ogos, perdebatan mengenai kaum dan agama dijangka menjadi lebih hangat.

Leave a Reply

Back to top button
%d bloggers like this: